новини детски

Начало | новини детски | Български ученички получиха медали на Европейската олимпиада по информатика

Български ученички получиха медали на Европейската олимпиада по информатика

Аз детето | 2023-07-27

Български ученички получиха медали на Европейската олимпиада по информатика

Български ученички завоюваха два сребърни и един бронзов медал на третата Европейска олимпиада по информатика за момичета 2023, която се проведе от 15 до 21 юли в Лунд, Швеция. Това съобщи за БТА заместник-ръководителят на отбора Румен Михов. Сребърни медали получиха Емилиана Димитрова и Нора Паскалева, Ясмин Бехич взе бронзов медал. „Много добро представяне и на най-малката участничка в отбора, Нермин Идириз“, посочи Румен Михов.

Десетокласничката Емилиана Димитрова учи в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, връстничката ѝ Нора Паскалева – в Американския колеж. Ясмин Ердим е в 12 клас, в Математическата гимназия „Гео Милев“ - град Плевен. Най-малката участничка в отбора е деветокласничката Нермин Идириз от Природоматематическата гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен. Ръководители на отбора бяха доц. Пламенка Христова от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Румен Михов от Факултета по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Както БТА писа, Европейската олимпиада по информатика за момичета (ЕОИД 2023) е сравнително ново състезание, предназначено само за ученички в прогимназия, които се интересуват от изучаването на компютърни науки. Основна цел на тази олимпиада е да се насърчи интересът към информатиката и сред момичетата, които присъстват забележимо по-малко на редовните международни олимпиади по информатика. Форматът на състезанието е много сходен с вече наложените международни състезания, каквото е Международната олимпиада по информатика. Основната част от състезанието се състои от два състезателни дни, в които ученичките решават предизвикателни проблеми чрез дизайн и изпълнение на съответните ефективни алгоритми.

Всяка страна членка на общността на ЕОИД участва със свой отбор, съставен от най-много четири състезателки на възраст под 20 години, избрани в национални състезания по програмиране, както и ръководител и заместник-ръководител на отбора. В ЕОИД 2023 взеха участие 189 момичета, представителки на 52 държави от целия свят.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град