новини детски

Начало | новини детски | Лятна академия за деца и ученици в Националната художествена академия

Лятна академия за деца и ученици в Националната художествена академия

Аз детето | 2023-07-28

Лятна академия за деца и ученици в Националната художествена академия

От 1 август започват заниманията в „Лятна академия за деца и ученици“, съобщават от Столична община. 14-ото издание на Академията се провежда в Националната художествена академия (НХА) и се реализира с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития за 2023 г. През целия август ателиетата на НХА – вече на две локации – ще се изпълнят с пъстри цветове и творчески емоции. Тази година част от ателиетата ще се провеждат в сградата на Факултета за приложни изкуства на бул. „Цариградско шосе“ №73.

Децата, разделени в две възрастови групи – от 6 до 10 години и от 11 до 18 години, ще работят както с настоящи студенти (бакалаври, магистри и докторанти) от различни специалности в НХА, така и с алумни на Академията, завършили втора специалност „Теория и практика на художественото образование“. Дейностите, организирани в рамките на проекта, предоставят възможността за получаване на базови знания и умения в следните направления:

  • Академично – рисуване от натура;
  • Творческо – ателиета по изящно и приложно изкуство;
  • Експериментално-креативно – екипни задачи, хепънинг и уъркшоп програма с утвърдени артисти, игри; Пленер
  • Посещения на музеи и галерии.

По време на Лятната академия ще се проведат и творчески ателиета „Академично рисуване“, „Живопис“, „Графика“, „Скулптура“, „Илюстрация“, „Комикс“, „Керамика“, „Мозайка“, „Витраж“, „Икона“, „Кукли“ и „Куклена къща“, „Еколандия“, „Калиграфия“, „Дизайн – Рециклиране“, „Анимация“, „Декупаж“, „Сценография“, „Мода“, „Текстил“, „Куклен театър“ и „Компютърна графика“. Освен посещенията в галерии и музеи, ще се реализира и пленер „Рисуваме София“ в паркове и градски пространства. В програмата на уъркшопа са предвидени срещи с утвърдени артисти, сред които детската писателка Юлка, аниматорите и автори на комикси Пенко и Сотир Гелеви, художниците Калия Калъчева, Мина Златева и Нора Ампова. Анжела Минкова ще запознае участниците с древната арабска техника за рисуване върху вода „Ебру“, Златка Андреева ще демонстрира създаването на ръчна хартия, Уша Цонкова ще води часове по фотография.

През 2023 г. творческата програма е посветена на 100-годишнината от рождението на епохалния български илюстратор Любен Зидаров, илюстрирал цялата българска и световна класика за деца, като е планирана среща с неговия син Филип Зидаров – изкуствовед, и с внучката му Андрея Зидарова – възпитаничка на НХА. За по-големите участници (между 15 и 18 години) Лятната академия предлага специална програма.

В края на август ще бъдат представени в изложба най-добрите произведения, реализирани по време на проекта. Децата, взели участие в Лятната академия през целия ѝ период, ще получат сертификат с ваучер за отстъпка от таксите за следващото издание на Лятната академия.

Лятната академия за деца и ученици е културно-образователен проект на Националната художествена академия и фондация „Св. Пимен Зографски“ към Националната художествена академия. Повече информация за проекта, таксите и условията за участие ще намерите на интернет страницата на Националната художествена академия.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град