новини детски

Начало | новини детски | Наши ученици завоюваха медали на Олимпиада по информатика, като се конкурираха с 360 състезатели от 90 държави

Наши ученици завоюваха медали на Олимпиада по информатика, като се конкурираха с 360 състезатели от 90 държави

Аз детето | 2023-09-05

Наши ученици завоюваха медали на Олимпиада по информатика, като се конкурираха с 360 състезатели от 90 държави

Националният отбор на България спечели 4 бронзови медала от 35-ата Международна олимпиада по информатика в Унгария (IOI 2023). Националите ни се състезаваха с 360 участници от 90 държави и за поредна година утвърдиха мястото на България на световната ИТ сцена, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Турнирът се проведе от 28 август до 4 септември. Бронзовите медали спечелиха Борис Михов (11 клас, СМГ), Александър Гатев (10 клас, СМГ), Атанас Димитров (12 клас, СМГ) и Веселин Маркович (10 клас, МГ Варна). Ръководители на отбора са Илиян Йорданов (ИМИ БАН) – Член на националната комисия по информатика, ръководител в Школа „Олимпийци“ и Енчо Мишинев – дългогодишен член на националния ни отбор, носител на множество международни ИТ призове.

„След едно от най-сложните издания на олимпиадата и тежка борба със задачите и условията, сравнително младия ни отбор завоюва 4 бронзови отличия. Поздравления на участниците и всички замесени в тяхната подготовка. Пожелаваме още повече успехи на всички тях, защото този отбор тепърва ще разгъва потенциала си“, коментира Илиян Йорданов след състезанието.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град