новини детски

Начало | новини детски | "Забавното лятно четене" за 2013 официално започна!

"Забавното лятно четене" за 2013 официално започна!

Аз детето | 2013-05-29

"Забавното лятно четене" за 2013 официално започна!

На 28 май 2013 г., със специално събитие в книжарница „Гринуич“ стартира кампанията „Забавното лятно четене“ 2013. Тази инициатива на Az-deteto.bg и Столична библиотека, която се провежда за трета поредна година, събра много от малките приятели на книгите в София. Гости на официалното откриване бяха ученици от няколко столични училища, заедно с техните преподаватели и родители.

Както всяко събитие и „Забавното лятно четене“ бе уважено от много официални гости и партньори – г-жа Спаска Тарандова, зам.-директор на Столична библиотека, г-жа Диана Вакарелска, директор програма на УНИЦЕФ България и разбира се, посланиците на кампанията тази година, журналистът и ТВ водещ Ники Кънчев, детските автори Роси Кота и Петя Кокудева. Посланици на четенето тази година са и певецът Орлин Павлов и актрисата Силвия Лулчева, които нямаха възможност да присъстват.

Стартът на кампанията бе даден от г-жа Спаска Тарандова. Тя се обърна към малките читатели с пожеланието никога да не спират да четат. Да съчетават ползите от технологичния прогрес и тези от четенето на книги. Пожела им да станат успели хора, но не забрави да добави, че за да бъдат такива, трябва да са прочели много книги.
Към пожеланията се присъединиха и писателките Роси Кота и Петя Кокудева, които разказвайки интересни истории за книги, успяха да отведат децата във вълшебния свят на приказките.

Борис Димитров, ученик от 4-ти клас в столично училище направи презентация как се работи с читателския дневник. Всяко дете от първи до седми клас може да се включи в кампанията, като попълни онлайн читателския дневник.

На децата са предоставени списъци с книги със задължителната литература от първи до седми клас, както и допълнително препоръчани книги. За да е сигурно, че са прочели книгата, когато я маркират в читателския дневник, те ще трябва да отговорят на въпрос от съдържанието на книгата.

Събитието премина с много настроение и подаръци от УНИЦЕФ и книжарница „Гринуич“, които бяха раздадени от журналиста и водещ Ники Кънчев, който задаваше забавни и тематични въпроси към децата. Той сподели, че всяко дете трябва да получи шанс за успешен старт в живота. Пожела на малките читатели да бъдат много любопитни и да обърнат внимание на четенето на книги, слушането на музика и гледането на филми. Завърши с думите: „любовта към книгата се създава още от самото раждане“.

Партньори на инициативата са: ЧЕЗ България, Софарма
Комуникационен партньор: Civitas

Институционални партньори: Министерство на образованието, Асоциация „българска книга“, Глобални библиотеки, Българска библиотечно-информационна асоциация, УНИЦЕФ България, „Ентусиаст“, „Фют“, „Сиела“, „ПАН“, „Инфодар“, БГ книга
Медийни партньори: България он ер, Нова телевизия, БНР, БГ Радио, Радио Enjoy, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Аз чета, Дневникът на мама, Програмата, Bgmaps.com, Национална мрежа за децата, detskiknigi.com, Sofia Design Week Kids, Книжарница „Гринуич“, Kafene.bg.

Още снимки можете да видите тук.

Инициативата „Забавното лятно четне“  печели все по-голяма подкрепа. Наши партньори са ЧЕЗ България, "Софарма" АД, Уницеф, Министерство на образованието, младежта и науката, Асоциация “Българска книга", Българска библиотечно-информационна асоциация, Глобални библиотеки и издателствата "Ентусиаст", "Сиела", "ПАН", "БГ Книга", "Инфодар" и "Фют".



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град