новини детски

Начало | новини детски | Sofia Design Week Kids – Изложби и работилници за деца – 18 – 30 юни 2013

Sofia Design Week Kids – Изложби и работилници за деца – 18 – 30 юни 2013

Аз детето | 2013-06-17

Sofia Design Week Kids – Изложби и работилници за деца – 18 – 30 юни 2013

Разнообразната програма на Sofia Design Week Kids 2013 включва три изложби с вход свободен, създадени специално за деца, и повече от 20 работилници, в които малките ще могат да развихрят въображението си в различните сфери на дизайна – оцветяване на стени, моден дизайн на кукли, шапки, чанти, изработване на магнити и свещи, пресъздаване на любим герой и какво ли още не.

Записването за работилниците продължава, а децата и техните родители ще могат активно да се включат и в изложбите от програмата, защото „пипането“ е разрешено. Вижте как можете да се запишете тук: http://edno.bg/sofia-design-week-2013/rabotilnitsi-kids.

Какво още предстои в рамките на Sofia Design Week Kids 2013:

Изложби

От детските книжки – 18.06 – 30.06, 13:00 – 23:00 ч. – Културен център 20:19, ул. „Шандор Петьофи“ 55, София

Селекция от илюстрации на детски книжки, нарисувани от най-прочутите илюстратори в цял свят (някои от участниците – Anorak Magazine (ОК), Jeremy Holmes (САЩ), Sergio Mora (Испания), JooHee Yoon (САЩ), Laurent Moreau (Франция), Fideli Sundqvist (Швеция), Klaas Verplancke (Белгия). Самите книги ще присъстват също, в цялото си разнообразие от форми, цветове и езици. Децата от всички възрасти (включително и тези, които са позабравили да бъдат деца), ще могат да пипнат, разгледат и, естествено, да почетат, а специално за целта ще има обособена читалня. В рамките на изложбата ще се проведе и четене на приказки на различни езици.

Стая за игра – 20.06 – 30.06, 12:00 – 23:00 ч. – Био кафето, ул. „Лавеле“ 19, София

„Стая за игра“ е изложба на кукли и играчки, пристигнали от Европа, Америка, Азия, Русия и разбира се България! Събрани специално за да бъдат видени от гостите на детския SDeW. Малката тайна, която ви издаваме сега е, че с някои от тях, децата (а защо не и техните родители), ще могат да играят. Тудумтумтуф машина, котето Федор, Шуша, Обувки за танци, Памучен монстър и много други събрани в „Стая за игра“.

Оцвети ме – 21.06 – 30.06, 10:00 – 20:00 ч. – Мол Сердика, София

Животни, градове, същества, превозни средства, облаци и пеперуди, нови черно-бели светове ще бъдат нарисувани от 6 илюстратори (Ясен Згуровски, Дмитрий Ягодин, Лилия Барденова, Евгения Николова, Сияна Захариева, Ася Колева) по стени и по пода, готови да бъдат оцветени с големи и малки четки, този път е позволено да се омацате, да се потъркаляте и да оцветявате всичко наред в наистина голям мащаб (без бои, само маркери).

Работилници

Фотокабинка – 22.06, 11:00 – 17:00 ч. – Национална художествена академия

Оригинални кукерски маски, преработени от Артелие и Nika`s Cookbook с осъвременен изглед, ще бъдат организирани в закачлива фото кабинка. Ще можете да се снимате с маските или пък да си моделирате собствен кукерски изглед, събирайки типичните кукерски атрибути като рога, коса, камбанки и др.

В магазина на Душман – 21.06 – 30.06, 14:00 – 19:00 ч. – Dushman, ул. „Хан Крум“ 36A – в безистена

Всеки, който има желание, може да заповяда в магазина и да си направи сам тениска, торбичка, плакат. Ще се изпробват някои прости и забавни техники за отпечатване на единични бройки тениски. На разположение ще има шаблони, печати и готови форми, които ще могат да се комбинират.

(Пре)създай своя приказен герой

Десет различни детски работилници, в които децата ще създават своите любими герои с различни средства и изкуства – музика, анимация, моден дизайн, пластилин, грънчарство. Вижте повече за всяка от работилниците: http://edno.bg/sofia-design-week-2013/rabotilnitsi-kids/894.

Лампи от картон – Работилница: 26.06, 18.30-20:00 ч., Изложба: 23.06 – 30.06, 16:00-21:00 ч. – Къщата, ул. Манастирска 2 Б, кв. „Гео Милев“, София

Работилница за изработка на осветителни тела (нощни лампи, аплици, абажури) от картон, хартия и помощни материали (метални и дървени щипки, прежди и други). На разположение са различни материали, основно картон и няколко вида хартии, както и помощни материали и инструменти. Предварително са подготвени и заготовки за няколко модела осветителни тела.

Моден дизайнер на кукли – 29.06, 16.00 – 18.00 ч. – Кабинка, ул. „Ивац Войвода“ 9, София

Почти всяко малко момиче мечтае някой ден да бъде като онази красива госпожа от филма с шапките и разказва вечер на своята кукла за бъдещите си планове. И обещава тя да бъде първата приятелка, за която ще направи красива рокля. Може би моментът е дошъл – заедно с момичетата от LaLu&Ger децата ще имат възможността да дадат живот и душа на куклите, да ги облекат като истински дизайнери.

Правим Блум – 29.06, 11:00 и 15:00 ч. – Музей САМСИ, бул. „Черни връх“ 2, София

В работилницата децата ще могат да направят колаж или рисунка, напътствани от студенти по изобразителни изкуства. Завършените произведения ще бъдат репродуцирани в голям формат и ще бъдат продадени, а приходите ще бъдат използвани за закупуване на материали за часовете по арт терапия към дневни центрове за деца със специални нужди.

Вкусният театър – 29.06. и 30.06, 11:00ч. – 13.00 ч. – +Това, улица „Марин Дринов“ 30, София

Ателие за изработка на кукли и музикални инструменти от зеленчуци и плодове. Музиката е храна за душата. А тялото, горкото? И то иска своите симфонии от вкусове, увертюри от аромати, фуги от цветове. „Изсвирете ми една салата!" „Веднага!", отговарят музикантите от Вкусния оркестър и отзивчиво се оставят да бъдат изхрупани. Всичко е за радост и красота.

Нарисувай ми чанта – 29.06. и 30.06, 11:00ч. – 14.00 ч. – Вълшебната къща на Ема – Ателие по изящни и приложни изкуства за деца, жк. „Разсадника“, ул. Самодивско изворче, бл. 30, вх. Г

Целта на работилницата е да запознае децата с това, какво се крие зад думите балкански дизайн, и защо той има специфичен характер. Те ще имат възможност да създадат проект за дизайн на чанта, като използват акрилни бои – слънце, цветя, дървета, птици, вълшебни герои. Малките творци ще представят своята идея за балкански дизайн така, както го вижда те: необикновено, вълшебно, различно.

Организатори на Sofia Design Week са Едно и Фондация Америка за България. Генерален спонсор на Sofia Design Week Kids 2013 е Barni. Основен партньор на фестивала е Сердика Център.

Фестивалът се случва в партньорство с Посолство на Финландия, Посолство на САЩ, Институт Сервантес, Британски съвет, Чешки център, Полски институт, Културен център СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Лесотехнически университет, Национална художествена академия, Столична библиотека.

Събитието подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Sofia Design Week е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Тазгодишното, пето поред, издание ще се проведе от 21 до 30 юни. Темата на изданието е The Balkan date, а основна цел е да стартира дискусия за балканския дизайн, да стимулира творческия обмен между страните от Балканите и да съдейства за по-осезаемо присъствие на проектите от този регион на световната карта. В продължение на 10 дни Sofia Design Week „ще ни срещне на живо“ с новата вълна балкански дизайнери, които правят дизайн тук и сега, изненадващо интересен, различен и със собствен почерк.

Sofia Design Week се стреми да служи за платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно, целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.

Sofia Design Week се провежда за първи път през 2009 г. Организира се от платформата за културни събития Едно. Сред лекторите, гостували във форума на фестивала до момента са: Константин Грчич, Матали Красе, Майкъл Мариот, Марк Чалмърс, Ерик Кеселс, Джи Лий, Марти Гиксе. През 2011 фестивалът събра 70 участника от 13 различни държави и 50 000 посетители на 60 локации с дизайн съдържание. Това трето издание на Sofia Design Week беше обявено за Събитие на годината на наградите Eventex Awards 2011.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град