интересно

Начало | интересно | Всички говорят за нея, но знаете ли какво точно е киноа?

Всички говорят за нея, но знаете ли какво точно е киноа?

Аз детето | 2018-12-11

Всички говорят за нея, но знаете ли какво точно е киноа?

Киноа – колко често напоследък чувате тази дума! Със сигурност твърде често! За някои от вас това е просто странна дума, но други най-вероятно знаят, че е нещо за ядене. Защото може би са били принуждавани поне веднъж да опитат киноа. Тя се смята за наистина полезна зърнена култура, макар че за всяко дете изглежда просто като малки странни и твърди топченца. Но все пак нека ви разкажем защо следващия път, когато ви предложат малко киноа, можете да опитате без да се мръщите. А за тези от вас, които не са опитвали – какво изобщо е това! Доскоро киноата беше „скрита“ по високите полета на Андите до около четири хиляди метра над морското равнище. Сега високото растение с едри сърцевидни листа все още не е напуснало пределите на планинската си родина заради изискванията си към климата и продължителността на деня, но големите 3-4 мм почти бели семенца, които наподобяват формата на леща, са един от търсените продукти на пазара за диетични и полезни храни. От хиляди години това растение е основен източник на храна за инките, те дори го считат за свещено и често го наричат „семето майка“.

Въпреки че киноата обикновено се счита за зърнена култура и се приготвя като ориз или боб, тя всъщност е от семейството на спанака, цвеклото и патладжаните и се отглежда заради ядливите ѝ семена. За разлика от зърнените култури, киноата предлага много повече ползи за здравето, което я прави доста популярна храна днес. Особено сред хората, които много държат на здравословното хранене. Тя съдържа много протеини, което я прави и любима на вегетарианци и вегани. Освен това е доказано, че киноата осигурява всичките девет основни аминокиселини. Киноата е и сложен въглехидрат, който има нисък гликемичен индекс. Това привлича вниманието на тези, които следят нивата на кръвната си захар. Той също така е без глутен, което го прави популярен сред хората с глутенови алергии. Ако се грижите за здравето на сърцето си, киноата също не съдържа холестерол. Тези, които я харесват се възползват и от факта, че съдържа няколко важни хранителни вещества, включително калций, фосфор, желязо и рибофлавин.

След всичко това ако се засилихте да опитате киноа, не бързайте. Преди да се яде тя трябва да бъде обилно изплакната със студена вода. Това премахва горчивия ѝ вкус, който се предизвиква от защитно вещество с което са покрити семената. Това всъщност е защитна реакция срещу птиците, които иначе биха ги изяли още преди да са узрели.

Снимки: pixabay.com

Ако храните са интересна тема за вас то хвърлете един поглед и на:
Храна, която просто не можеш да изядеш
Защо здравословната храна е важна за нас?
Защо храната се разваля?
Всички храни във веригите за бързо хранене имат еднакъв вкус и още няколко тайниКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град