интересно

Начало | интересно | Когато завали сняг в Аризона, става нещо необичайно – огромни кактуси се покриват със сняг 

Когато завали сняг в Аризона, става нещо необичайно – огромни кактуси се покриват със сняг 

Аз детето | 2019-01-11

Когато завали сняг в Аризона, става нещо необичайно – огромни кактуси се покриват със сняг 

Зима е и за всеки един от нас е нормално да види дърво покрито вместо с листа със сняг или пък игличките на вечнозелените дървета с малко допълнителен цвят отгоре. Това за нас е най-обикновена гледка. Но какво ще кажете да видите кактус покрит със сняг? Ето това вече ще е доста необикновено. И тук не говорим за някое малко кактусче в саксийка, което можете да изнесете навън и да хвърлите шепа сняг върху него. Говорим за огромни диворастящи кактуси. Онзи вид широки и високи кактуси, които някъде по средата на стеблото си се разделят на два-три клона. Трудно е да видиш такъв кактус покрит със сняг, просто защото те растат в пустинята, а там рядко има сняг... Но не и когато си в Аризона! Arizona Illustrated публикува поредица снимки от пустините на Аризона до Ню Мексико, които изглеждат още по-фантастично, след като необичайно студена въздушна маса дошла прекалено дълбоко на югозапад, засегна района миналата седмица.

Благодарение на това тази седмица жителите на югозападната част на Съединените щати преживяха необичаен снеговалеж, който сътвори прекрасни зимни пейзажи от Албакърки до Тусон и Гранд Каньон. Снеговалежите в югозападната част на САЩ варират от 1 сантиметър в Тусон, Аризона, до 46 сантиметра в Лос Аламос и дори се съобщава за 51 сантиметра южно от Албакърки, Ню Мексико. Заваля и в Южна Калифорния.

В пустинята Сонора снежнобял прах покрива нискорастящата растителност и известните кактуси на Карнеги. Онези, които решиха да посетят Големия каньон, за да отпразнуват Нова година, видяха величествените червени скали на парка със заснежени върхове, а тези части на САЩ са известни с пустините и горещия климат. Разбира се, регистрирани са и други случаи на снеговалежи в пустините – Сахара и Атакама, но по принцип такова явление е изключително рядко.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град