интересно

Начало | интересно | Опитвали ли сте някога яйчено рулце? Сега е моментът!

Опитвали ли сте някога яйчено рулце? Сега е моментът!

Аз детето | 2018-11-14

Опитвали ли сте някога яйчено рулце? Сега е моментът!

Обичате ли китайска храна? Ние определено да! Когато обаче отидем в китайски ресторант, изпитваме доста трудности, докато вземем решение какво точно да си поръчаме. Направо се превръщаме в един Хамлет (знаете го – от едноименното произведение на Шекспир, който се пита „Да бъдеш или да не бъдеш“,), когато видим всички съблазнителни избори в менюто. Да си вземем ли пиле със сусам или пък нещо със сладко-кисел сос? Пържен ориз? Паниран банан? Независимо от това, което избираме обаче винаги има нещо за което сме категорични: искаме яйчено рулце! Хрупкаво, леко и много вкусно. Китайска храна без яйчено рулце е като пица без тесто или мусака без картофи.

Яйчените рулца всъщност са като навити омлети и след като днес са популярни най-вече в китайската кухня, трябва да са измислени именно в тази страна, нали така? Може би.... или може би не! Точната история на яйченото рулце е малко неясна. Някои историци смятат, че то е вдъхновено от пролетното рулце, което е по-малко, по-леко с обвивка от оризова хартия. Те смятат, че яйченото рулце идва от южен Китай, където се е развивало като част от кантонската кухня. Независимо от истинския му произход обаче рулцето е тук, за да остане. Днес то обикновено съдържа смес от месо и нарязани на кубчета зеленчуци обвити в омлет. Общите съставки включват свинско, пилешко, скариди, настъргано зеле, моркови и бобови кълнове. Интересното обаче е, че оригиналните яйчни рулца всъщност се приготвят без яйца.

Тогава защо се наричат така? Някои хора посочват причината в рецептата от 1917 г., включена в китайско-американската готварска книга за ястие, наречено „Dan Gun“, което означава „яйчено руло“. Ястието се състои от пиле, шунка, бобови растения и гъби, обвити в тънко тесто. Други отбелязват, че най-ранните версии на ястието, които знаем днес, се приготвяли от пшенично брашно, смесено с яйца.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град