интересно

Начало | интересно | Лепилото има една голяма тайна – кликнете и разберете коя е тя!

Лепилото има една голяма тайна – кликнете и разберете коя е тя!

Аз детето | 2018-11-27

Лепилото има една голяма тайна – кликнете и разберете коя е тя!

На всички ни се е налагало да ползваме лепило – дали защото сме счупили любимата чаша на мама и се опитваме да прикрием белята или пък, защото сме решили да ѝ направим извинителна картичка за тази същата чаша. Или пък, за да залепим някоя важна страница на учебника, която сме скъсали от много упорито четене. Каквато и причина да го е налагала, всеки от нас знае, че лепилото може да скрепи и да държи цяло нещо, което трябва да бъде така. Понякога ако е счупено малко си личи, но все пак си остава цяло. Това е ясно! Но ясно ли ви е как лепилото не полепва по тубичката в която се намира, а? Никога досега не се бяхте замисляли над този въпрос, нали? Но това е голямата тайна на този интересен материал. След като може да лепи от хартия до порцелан и от плат до кожа, как така не полепва и по тубичката в която се намира и не засъхва вътре! Сега ще ви разкрием!

Досещате се, че това не се дължи на магическо заклинание, защото лепилото не се произвежда от магьосници, а от учени! Всичко, както повечето неща в този свят, опира до науката. Обикновеното бяло лепило, което най-често използваме се състои от различни химикали, наречени полимери. Тези полимери са дълги нишки, които са лепкави или еластични. Производителите на лепило трябва да намерят точната комбинация от лепкави и разтегливи полимери, за да направят най-доброто лепило. Бялото лепило съдържа и вода. Водата действа като разтворител, който поддържа лепилото течно, докато не ви потрябва. Когато поставите лепило върху лист хартия, разтворителят – вода – се излага на въздух. Водата в крайна сметка се изпарява (преминава от течност към газ). Когато водата се изпарява, лепилото изсъхва и се втвърдява. Остават само лепкавите полимери, които държат нещата заедно. Този процес се нарича механична адхезия. Точно това е и причината, поради която често трябва да изчакаме малко, за да може нещото да се залепи.

Сега вече сигурно се досещате защо лепилото не засъхва в бутилката... Когато е там, вътре няма достатъчно въздух и не се изпарява. Ако някога сте оставяли лепило отворено за известно време сигурно сте забелязвали, че то започва да изсъхва. Това е така, защото.... точно така... влиза въздух и водата се изпарява.

Какво ще кажете за супер лепило? Може да сте забелязали, че супер лепилото изсъхва в контейнера си по-бързо от бялото лепило. Супер лепилото работи различно от бялото лепило. Вместо полимери супер лепилото се състои от химикал, наречен цианоакрилат. Това химично вещество свързва нещата заедно, когато реагира с водната пара във въздуха. Този процес се нарича химическа адхезия. Без значение колко сух може да изглежда въздухът, в него винаги има водни пари. За да не изсъхне супер лепилото, неговият контейнер трябва да се държи плътно затворен, за да се предотврати проникването на водни пари и реагирането с лепилото.

Така че, независимо дали става дума за бяло лепило или супер лепило, водата е ключът. С бяло лепило се нуждаете от бутилката, за да пазите водата в лепилото да не изсъхне. От друга страна, контейнерите със супер лепило пазят водата да не проникне вътре, за да предотвратят химическата реакция, която ще втвърди лепилото.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град