За родители

Начало | За родители | Време е за басейн и море, но внимавайте с банските

Време е за басейн и море, но внимавайте с банските

Аз детето | 2024-06-12

Време е за басейн и море, но внимавайте с банските

Подготовката за лятната ваканция и морските почивки вече започна, а на родителите на по-малките деца им се налага всяка година да купуват нови бански за порасналите си наследници. От онлайн платформата „Ние, потребителите“ напомнят на родителите да избягват банските костюми с дълги връзки със свободни краища и с шнурове, тъй като те са предпоставка за инциденти във водата и на плажа.

По сигнал на властите в Белгия от крайните потребители се изтеглят детски плувни шорти с различни цветни щампи (цветя, фунийки за сладолед и др.), които са продавани онлайн и то на стойност 69 евро. Причината е, че имат дълги функционални връзки за завързване в областта на кръста, които могат да се заклещят при различни дейности на детето, което да доведе до наранявания. Поради тази причина продуктът не отговаря както на изискванията на Директивата за обща безопасност на продуктите, така и на европейския стандарт EN 14682. Страната на произход на опасния артикул е неизвестна, но той може да се идентифицира по бранда – Mc Alson, и по баркода: 9520 95 9 0. Някои от моделите, които могат да бъдат открити и към момента в интернет, са с копчета, но се срещат и от опасните – с връзки около кръста. Затова трябва да се внимава, предупреждават от „Ние, потребителите“.

Връзките със свободни краища на детските бански могат да се увият около врата или крайниците на детето, както и да се закачат за използваните от малчуганите надуваеми артикули. Това крие риск от задушаване, удавяне след загуба на равновесие и поглъщане на вода или най-малкото нараняване на детето. При игра на плажа и закачане на връзките отново може да се стигне до неприятни ситуации.

Заради същите рискове наскоро са изтеглени от пазара и следните артикули:

Детски комплект от панталон, бяла блуза и розов суитшърт с цип, с надпис "Barbie" и щампа на кукла – бранд Barbie и неизвестна страна на произход; Два черни спортни панталонки за деца от 1 до 4 години, с надписи съответно: „Best ella in the world“ и „Basketball“, страна на произход Турция.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град