За родители

Начало | За родители | Какво да направите, ако детето ви открадне нещо

Какво да направите, ако детето ви открадне нещо

Аз детето | 2024-05-21

Какво да направите, ако детето ви открадне нещо

Какво да направите, ако детето ви бъде хванато да краде… о, предизвикателствата на родителството! Всички правим всичко възможно да отгледаме честни, добри деца, но процесът на обучение, за да стигнем до тази цел, често е неравен. Какво да правим с тези важни уроци, като например какво да правим, когато детето ви краде, е често срещан проблем, така че ако сте в такава ситуация, не сте сами.

Един от онези трудни родителски въпроси, които никой никога не иска да задава. Но понякога се налага и трябва да реагирате навреме – докато е само дъвка или бонбонче, за да не стане по-лошо в бъдеще. Ето какво можете да направите!

1. Извинете се и се поправете

Ако установите, че детето ви е откраднало нещо, заведете го обратно в магазина (и докато сте там с детето си) го върнете. Детето ви има ли пари? Ако е така, накарайте го да занесе парите си в магазина и да купи нещото, след като е говорило с продавача.

Ето и един пример от Анна Шери: „Отидох до магазина и преди да я накарам да го върне, се извиних. Обясних на собственика на магазина какво се е случило и че ще доведа дъщеря си, за да го върне. Собственикът на магазина беше страхотен и не го имаше за проблем, но дъщеря ми трябваше да поеме отговорността, да се извини и да върне артикула. Собственикът напомни на дъщеря ми, че кражбата не е хубаво нещо. За дъщеря ми беше чудесно да поеме отговорност. Да, беше смутена, но това я научи на житейски урок. Винаги ще я подкрепям, но тя трябва да признае грешките си. Може би съм правила същото нещо, когато бях на нейната възраст в същия магазин! И майка ми ме върна и ме накара да го върна и него!!! 30+ години по-късно и все още се чувствам виновна, когато напусна магазина.“

2. Водете разговор за правилно и неправилно

Говорете с детето защо не смята, че може да ви поиска артикула. Каквото и да се случи, дайте много увереност наред с разочарованието и всяко наказание.

Ето и един пример от Мария Монтел: „Спомням си, че правех това като дете. Майка ми беше толкова смутена, че ме попита защо съм решила да взема нещо, без да плащам? Нямах отговор, след това тя се върна в магазина, плати за артикула и със зачервено смутено лице ми го подаде, с насълзени очи ми каза, че ще се приберем пеша, защото трябва да помисли къде е сгрешила, като вероятно ме е накарала да мисля, че това, което съм направила, е правилно. Това беше най-дългият километър, който някога съм извървявала, за да стигна до вкъщи, тя просто вървеше до мен тихо и си мислеше. Никога няма да забравя как се почувствах... бях разочаровала майка си. До ден днешен все още пазя предмета, който взех, за да ми напомня за най-големия урок, който научих този ден и как бях засрамила майка си. Винаги ще съм благодарна за начина, по който майка ми реши да ни научи кое е правилно и кое е грешно.“

3. Трудни уроци за научаване и преподаване

Един човек разказа историята на страницата си във Фейсбук за момент, когато от магазина се обадили на полицията и повдигнали обвинения срещу родителите. Те получили същото наказание като някой, който сам е извършил кражбата. Адвокатът предложил да се намери подходящо наказание у дома. Дарете пари за благотворителност и върнете артикула по пощата. Говорете със съветника в училището на вашето дете, с детето и измислете план.

Ето един пример от Ники Бранхам: „Веднъж откраднах, когато бях на около 7 или 8. Обица от Claire’s. Майка ми ме накара да върна обицата и след това ме заведе на посещение в „затвора“ (само местното полицейско управление) и ми показа какво се случва с хората, които крадат и нарушават закона. Никога след този момент не съм вземала нещо, което не ми принадлежи. Звучи лудо, но проработи.“

Всички деца правят грешки… и това как се справяме с тези грешки ще ги научи как да се справят в бъдеще. Имаме достатъчно такива възможности да направим впечатление на детето си.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град