Инициативи

Начало | Инициативи | Време е отново да броим врабчета!

Време е отново да броим врабчета!

Аз детето | 2021-04-23

Време е отново да броим врабчета!

5 години след първото броене на врабчетата в цялата страна Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) дава старт на тазгодишната кампания. Познати и симпатични, врабчетата съпътстват живота на хората от 100 века. Само допреди десетилетие врабчетата бяха част от ежедневието ни. В последните 10 години врабчетата са намалели с 30%. Птиците са добър индикатор за състоянието на околната среда, защото: се срещат в почти всички типове местообитания, отразяват промените при другите животински групи и растителни съобщества, чувствителни са на промени в средата.

В броенето на врабчета може да се включи всеки с достъп до интернет, който е готов да отдели 10 минути между 9 и 12 часа на 24 април, събота. За да станете врабчеброец, първо трябва да се регистрирате на сайта „Ние броим врабчетата“ – vrabcheta.bg

Броенето на врабчетата помага да бъдат установени численостите на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабче преобладава у нас. През последните години резултатите от „Мониторинга на широко разпространените видове птици“, извършван от стотици доброволци на БДЗП в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща. Полското врабче, от друга страна, продължава да се увеличава. Но за да разберем трайните тенденции и причините за тях, са ни нужни още много данни и години изследвания.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 4627 врабчета. БДЗП се надява тази година да се включат още повече хора, особено семейства с деца, като по този начин отправят поглед към птиците и дивия свят, който ни заобикаля. В петата годишнина на кампанията ще има много изненади за най-малките, които организацията ще осъществи заедно с „Маргаритка“ и Силвия Петкова! За повече информация около инициативите следете страницата на събитието във Фейсбук.

Как да броите врабчета:

  • Посетете само веднъж избраното от вас място на 24 април от 9 до 12 часа.
  • В посочения интервал от време отделете най-удобните за вас 10 минути. Не бройте повече време, тъй като това ще възпрепятства сравнението на резултатите с други места.
  • В избрания от Вас интервал наблюдавайте врабчета и запишете най-големия брой птици като запишете отделно домашните, полските и испанските.
  • Записвайте броя на индивидите, а не броя на двойките!
  • Отбележете особеностите на мястото за наблюдение – парк, градинка с дървета, междублоково пространство, булевард, селска улица и др.
  • Много е важно да отбележите, ако не сте видели нито едно врабче. Тези места без врабчета са много по-важни за броенето, от тези, на които има.
  • Не предлагайте храна на птиците, за да ги привлечете.
  • Може да преброите повече от едно място, но трябва да имате различни регистрации.

Къде ще се броят врабчетата:

  • Изберете място, което ви е удобно за посещение не само през тази година, но и за в бъдеще;
  • Изберете мястото на случаен принцип, като единствен важен критерий за него е да ви бъде удобно и да запомните точното местоположение, така че да може да го посетите отново през следващата година;
  • Ако желаете, изберете повече места, като разстоянието между тях трябва да е повече от 300 м и да успеете да направите броенето в интервала от 9 до 12 часа. Извън този времеви интервал, формите ще бъдат изключени.

Прочетете още:
Необикновеното приятелство между едно врабче и 12-годишно момче
Какво да направим, ако намерим малко птиче – няколко важни неща, които да знаете



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град