Инициативи

Начало | Инициативи | Пет училища и 10 детски градини в Бургас създават класни стаи на открито и ще учат децата на градинарство и еконавици

Пет училища и 10 детски градини в Бургас създават класни стаи на открито и ще учат децата на градинарство и еконавици

Аз детето | 2021-03-23

Пет училища и 10 детски градини в Бургас създават класни стаи на открито и ще учат децата на градинарство и еконавици

Пет бургаски училища и 10 детски градини са одобрени и ще получат средства за създаване на класни стаи на открито и различни екозони за обучение сред природата и отдих на децата. Това съобщиха от Община Бургас.  „Екопроектите са свързани пряко с учебния и възпитателен процес в съответното учебно заведение и материала, свързан с опазване на околната среда, природните ресурси и биоразнообразието“, съобщи кметът Димитър Николов.  

Образователните екокътове ще осигурят условия за изнесено обучение, експериментална дейност, повишаване на екологичната култура на децата и стимулиране на участието им в дейности за полагане на грижа към околната среда.  Одобрените бургаски училища – ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Георги Бенковски“, ОУ „П. К. Яворов“, ОУ „Елин Пелин“ и СУ „Константин Петканов“, ще създадат т. нар. класни стаи на открито с маси, пейки и черна дъска, както и мобилни лаборатории за наблюдение и изследване живота на растенията в реална среда. По този начин учениците ще имат възможност да усвоят на практика необходимите умения и опит за отглеждане на цветя и други растения в естествени условия. В някои училища ще има кътове за отдих, а в други ще бъдат закупени и поставени хранилки за птици и къщички за книги.  Целта на всички тези проекти е повишаване на мотивацията на учениците, стимулиране на тяхната любознателност и желание за откривателство, както и придобиване на знания и умения за опазване на чиста околна среда.  

В 10 детски градини – ДГ „Звънче“, „Славейче“, „Брезичка“, „Детелина“, „Морска звезда“, „Веселушко“, „Ран Босилек“, „Х. К. Андерсен“, „Звездица“ и „Пролетна дъга“– с. Маринка, ще бъдат изградени зеленчукови и билкови градини с възможност за компостиране и рециклиране на отпадъците. В различните детски заведения ще има още алпинеуми, детски беседки, маси, пейки, съоръжения за катерене и баланс, детски градински гребла, лаборатория на открито за извършване на опити и наблюдения на природни процеси и явления.  

Оформянето на дворните пространства ще даде много повече възможности за учене, спорт, труд и игра на открито. Малчуганите ще могат да научат повече за природата и биологичните процеси чрез ферма за растения, комплект за пречистване на вода, колба за миксиране на цветове, хербаризиране на растения с преса за хербарии, наблюдение с кутия за насекоми с лупа и други. 

Освен знания за растенията и животните в околната среда, екозоните ще доведат до реализиране на различни образователни инициативи и дейности, свързани с природните явления и увеличаване на прекараното време на открито на децата.  Екопроектите на бургаските градини и училища ще бъдат реализирани по националната кампания „Чиста околна среда – 2021 г.“ и са в синхрон с дългогодишните усилия на Община Бургас за прилагане на съвременни и природосъобразни стандарти на обучение в тях.

Снимка: община Бургас



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град