Инициативи

Начало | Инициативи | За 133-ия си рожден ден Софийския зоопарк подреди необикновена и интересна изложба

За 133-ия си рожден ден Софийския зоопарк подреди необикновена и интересна изложба

Аз детето | 2021-05-22

За 133-ия си рожден ден Софийския зоопарк подреди необикновена и интересна изложба

Столичният зоопарк отбелязва 133-ия си рожден ден с художествена изложба на застрашени видове. Артинсталацията носи екологично послание и ще остане за постоянно в зоопарка. 10 от застрашените видове отглеждани в зоопарка са изрисувани върху 10 метални варела. Посланието е, че всеки отпадък може да се рециклира и да се превърне в произведение на изкуството както и още.

„Трябва да се съобразяваме с природата и да обичаме животните, защото наистина човекът е много инвазивен в средата на животните, изтласква ги и те постоянно намаляват. Така че ние се опитваме да правим точно обратното, да им помагаме да се увеличават и да се чувстват добре, защото тази планета не е само на хората, тя е и на животните“, посочи директорът на „Зоологическа градина София“ - ланд. Арх. Добромир Бориславов. Образите на красивите и редки животни са нарисувани с блажна боя от художничката Любка Маринкова, с която зоопаркът има дългогодишно сътрудничество.

„Моята роля в цялата тази история е да наподобявам природата, която е най-големият творец и да се опитам да я сложа върху тези варели и някъде успявам повече, някъде по-малко“, споделя художничката Любка Маринкова. В допълнение към инициативата за годишнината на зоопарка ще започне и кампания за събиране на капачки. Посетителите ще могат да оставят своите капачки на двата входа на зоопарка, в специално пригодени за целта места.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град