малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусно сладко от ягоди с чия – интересна рецепта, която ще впечатли дори баба ви

Вкусно сладко от ягоди с чия – интересна рецепта, която ще впечатли дори баба ви

Аз детето | 2019-09-12

Вкусно сладко от ягоди с чия – интересна рецепта, която ще впечатли дори баба ви

Всеки знае, че бабите са специалистите по затварянето на разни плодове и зеленчуци в буркани. Сладка, конфитюри, туршии, компоти – ако искате да ги приготвите вкусно, трябва да изпълнявате бабината рецепта и точно да следвате съветите! Досега! Днес ще ви покажем една много лесна рецепта за много вкусно сладко от ягоди (боровинки, малини или други меки плодове) на която дори и баба ви ще завиди и ще иска да ѝ я продиктувате! Върху препечена филийка, за палачинки или дори торта – това сладко е идеално за всичко и в добре затворен буркан издържа цяла година. Макар че се съмняваме да не се изяде за това време. И ако баба ви каже, че рецептата не е вярна вие ѝ кажете, че си е съвсем така. За това специално сладко няма да използваме желатин, пектин или други подобни съставки, а нещо много по-интересно със същия ефект. Сега пригответе бурканчето и да започваме!

За едно бурканче сладко ще ви трябват:

  • 200 г ягоди (малини, къпини, боровинки или други горски плодове)
  • 1 лимон
  • 1 супена лъжица семена чия
  • 2 супени лъжици мед

Пригответе си също:
нож
дъска за рязане
тенджерка
вилица
дървена лъжица или просто нещо подходящо за разбъркване

Преди да започнете имайте предвид, че за тази рецепта се използва котлон и врящо сладко от ягоди, така че ако не сте достатъчно умели с печката помолете за помощ. Все пак искате от приготвянето да ви остане само сладък спомен.

Иначе всичко започва така – измийте добре ягодите или другия избран от вас плод, почистете ги от листенца и дръжки и ако са по-големи ги нарежете на парченца. Поставете ги в тенджерата и ги намачкайте леко с вилицата. После към тях добавете и меда и поставете на котлона. Включете го на средна температура и оставете ягодите да се загреят за около 10 минути. Ако мислите, че ще ви трябва помощ тук е моментът да помолите за нея, защото ще трябва да махнете ягодите от котлона след това и да ги намачкате още с вилицата. Мачкайте колкото можете повече, за да станат на колкото се може по-фино пюре. Разбира се ако останат парченца плод не се притеснявайте, така ще стане по-вкусно.

Ако пък имате помощник и пасатор или друг подобен кухненски уред можете да пасирате ягодите – бързо и гарантирано гладък резултат. След това върнете на котлона и към почти готовото сладко изстискайте сока от целия лимон. Можете да стискате направо в тенджерата или пък да разрежете лимона на две и предварително да изцедите сока в купичка. Сега остава да добавите и семената чия и да оставите сместа да заври. Нека ври 5 минути, като разбърквате от време на време.

После изключете котлона и когато изстине сипете в бурканче. И не се притеснявайте – благодарение на сока от лимона и чията сладкото няма да остане като смути, а ще се сгъсти за 5-6 часа. След това можете да държите вкусното сладко в хладилник 1-2 седмици или пък цяла година във фризера, за да си имате!

Снимките към рецептата са предоставени от Natalie от www.superhealthykids.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град