малък готвач

Начало | малък готвач | 31 интересни и разнообразни неща, които да направите до края на август – вкусен сладолед в пликче, който замръзва веднага!

31 интересни и разнообразни неща, които да направите до края на август – вкусен сладолед в пликче, който замръзва веднага!

Аз детето | 2019-08-15

31 интересни и разнообразни неща, които да направите до края на август – вкусен сладолед в пликче, който замръзва веднага!

Според много, много древни философи, учени или просто мислители всеки ден трябва да правиш нещо различно, интересно и забавно, за да ти е интересно и най-вече, за да не скучаеш. И това се отнася и за децата! Знаем, че като цяло имате богато въображение и можете да се забавлявате с какво ли не, но със сигурност има моменти в които скучаете или пък просто правите едно и също. Точно заради това и защото лятото е време за нови приключения всеки ден до края на август ще ви предлагаме по една идея. Тя може да е свързана с творчество, забавен експеримент или нещо друго, но определено ще ви накара да мислите по-различно за света и да се забавлявате!

Този път идеята ни е много вкусна и много лятна. Какво е лятото без сладолед? Определено няма да е същото! Разбира се в магазина има стотици вкусове готов сладолед, но знаете ли колко по-хубаво и вкусно става ако си го направиш сам. Слагаш любимите си съставки и плодове и знаеш точно какво има вътре, колко захар или пък може дори и без захар. И тогава можеш да ядеш сладолед на воля и родителите ти няма да имат чак толкова много аргументи да не прекаляваш. „Да, ама като го направя ще трябва да го чакам дълго да замръзне“ сигурно си мислят някои от вас. Ха, не можете да ни хванете! Измислели сме и това и ще ви предложим интересна рецепта за сладолед, който замръзва веднага. Ще се забавлявате, докато го правите и след това ще можете да го хапнете веднага. Не е ли това най-интересното нещо, което можете да направите днес?

За този уникален сладолед ще ви трябват:

  • 1 чаена чаша заквасена сметана
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • половин чаена чаша мед
  • пакетче кокосови стърготини или пък шоколадови пръчици
  • 1 пакетче ванилия
  • половин чаена чаша каменна сол – продава се в почти всички големи магазини, които имат здравословна секция
  • две пликчета за фризер с цип – едно малко и едно по-голямо
  • купичка
  • лед
  • по желание можете да добавите и парченца от любимите си плодове или пък малко плодово пюре

Какво се прави:

Първо не се плашете, няма да слагаме сол в сладоледа, тя е за научната част и няма дори и да се докосне до него. Така, в купичката смесете и хубаво разбъркайте сметаната, прясното мляко, меда, стърготините или пръчиците и ванилията. Разбъркайте добре, за да се получи гладка и леко пухкава смес. След това я изсипете в по-малкия плик и хубаво го закопчайте и затворете. В по-големия плик сложете лед, много лед, каквито парчета и бучки ви се намират из хладилника. След това отгоре сипете солта и действайте бързо. Научният експеримент започва и няма да ви чака! Сложете по-малкото пликче със сладоледената смес в по-голямото, като се уверите, че е добре затворено и затворете така и голямото. Накрая и най-забавната част – хубаво мачкайте и тръскайте пликчетата. Ако ви е прекалено студено на ръцете, можете да завиете пликчетата с кърпа. Правете това няколко минути, не повече от 10. Накрая отворете пликовете и вижте магията, вече имате напълно готов и идеално замразен сладолед, който можете да сервирате или да ядете дори направо от пликчето!

Ако се чудите как се получи това...

Солта, която се добавя към леда понижава точката му на замръзване и го кара да се топи по-бързо. Топенето на леда абсорбира топлината, като по този начин сместа за сладолед замръзва. Водата замръзва при 0 градуса, но млякото и другите съставки определено не са само вода, така че се нуждаят от по-ниска температура и когато ледът се топи бързо, те замръзват. Интересно и вкусно, нали?

Опитайте и още няколко вкусни сладоледени рецепти:
Разкошен ягодов сладолед само с две съставки
Сладолед като излязъл от дъгата
Вкусен малинов сладолед за горещи летни дниКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град