забавна наука

Начало | забавна наука | В науката също има смях, особено ако си професор, който „открива“ планетата Марс

В науката също има смях, особено ако си професор, който „открива“ планетата Марс

Аз детето | 2018-03-23

В науката също има смях, особено ако си професор, който „открива“ планетата Марс

Свикнали сме да говорим с възхищение за учените по света и да си мислим, че всяко нещо, което те кажат е истина и че всяко нещо, което те открият е ново, невероятно и нечувано досега. Да, обаче невинаги е така. Точно като вас и нас и те са хора и грешат. Всъщност ако трябва да сме честни учените грешат най-много, това е съществена част от тяхната работа. Освен да наблюдават и да правят експерименти учените разработват и куп хипотези. Това е основната част от работата им. След това тестват и търсят доказателства за това дали те са верни или не. Познайте какво? Хипотезите на учените често се оказват грешни! Разбира се те не показват грешките си или поне не често. Но знаете ли какво, понякога стават и доста смехории. Сега ще ви споделим една от тях, която няма как да не предизвика усмивка на лицето ви, защото е просто епична грешка.

Професор по космология от Южна Африка заяви, че е намерил „загадъчен“ обект, но това се оказа добре известната на всички Червена планета, Марс. Излагации от този вид се случват често, но обикновено не излизат от пределите на семейството на учения. За лош късмет обаче космологът от Университета в Кейптаун Питър Дънси, бил толкова развълнуван от „откритието“ си, че веднага решил да го сподели със света. Така публикувал наблюденията си в сайт, който позволява на астрономите бързо да споделят и обсъждат откритията си.

В съобщението си Дънси обяснява, че на 20-ти март забелязва изключително ярък обект в нощното небе, който не е бил там при другото му наблюдение на 8-ми март. Обектът е толкова светъл, че Дънси решава, че може би току-що е открил нещо невероятно и никога невиждано досега в нощното небе, затова решава да го „изстреля“ в интернет. Смеете ли се вече? Не бързайте, още не сме стигнали до най-забавното. Само 40 минути след първото си съобщение ученият осъзнава, че той изобщо не е първият, който вижда обекта. След малко по-внимателно и спокойно наблюдение разбира че вижда просто Марс.

Обектът, съобщен в Atel 11448, е идентифициран като Марс. Искрените ми извинения за по-ранния доклад и неудобството, което причини“ – пише Дънси. Колегите му пък показват, че учените никак не са скучни хора, защото само след 3 часа правят сертификат на името на Питър Дънси като награда за „откритието“ на Марс.

Снимки: NASAКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град