забавна наука

Начало | забавна наука | Разкриха как се е появила галактиката Андромеда

Разкриха как се е появила галактиката Андромеда

Аз детето | 2018-02-20

Разкриха как се е появила галактиката Андромеда

Галактиката Андромеда се е образувала от сблъсък между два звездни купа преди по-малко от три милиарда години, съобщи АФП. Франсоа Амер от Парижката обсерватория и френско-китайският му екип стигнаха до този извод, обработвайки повече от тераоктет (1024 гигабайта) данни, равняващи се на два милиона снимки с обем 500 килооктета.

„С моделиране, извършено с най-мощните изчислителни средства във Франция“, учените проследиха траекториите на две галактики и установиха, че те са се пресекли преди 1,8 до 3 милиарда години. От този сблъсък се е родила Андромеда, галактика с форма на диск. Това е станало в епоха, когато Земята вече е съществувала. Галактиката Андромеда сега е на 2,5 милиона светлинни години (една светлинна година е равна на 9460 милиарда км). Тя е най-далечният космически обект, видим с невъоръжено око.

Предишно изследване показа основна разлика между Андромеда и Млечния път. В гигантския диск на Андромеда всички звезди на повече от два милиарда години се движат променливо, докато в Млечния път всички звезди се въртят около центъра на галактиката. Според френско-китайския екип само „неотдавнашен“ сблъсък може да обясни движението на звездите на Андромеда. Други изследвания изчислиха, че Андромеда ще се сблъска с нашата галактика, но чак след четири милиарда години.

Снимка: pixabay.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град