забавна наука

Начало | забавна наука | Фентъзи, романтичен роман, детективски – кой е любимият ви жанр?

Фентъзи, романтичен роман, детективски – кой е любимият ви жанр?

Аз детето | 2018-03-21

Фентъзи, романтичен роман, детективски – кой е любимият ви жанр?

Обичате ли да четете? Надяваме се, че на този въпрос отговаряте с едно категорично „да“ и нищо повече. Важно е да обичаш да четеш и да можеш да четеш! Просто помислете колко много всъщност помага четенето в един обикновен ден. Докато сте на училище със сигурност четете много, бихме се радвали да научим, че обичате и да четете книги преди или след училище или дори по някоя приказка преди лягане. Това обаче съвсем не са единствените случаи, когато се срещате с писменото слово. Със сигурност четете и много други неща. Менюто в любимия си ресторант, програмата на телевизията или пък съобщенията от приятелите по Скайп, Вайбър и всякакви други подобни програми. Накрая излиза, че гледате букви почти по цял ден!

Но какво наистина ви харесва да четете, когато имате време да седнете и да се отпуснете с интересна книга? Може би ви харесват истински истории за спортисти. Може би вълнуващи истории с чудовища са вашите любими. Или може би една романтична история грабва вниманието ви. Други обаче биха предпочели да прочетат биография на известен учен или изобретател. Или пък драконите и рицарите са вашата стихия. Каквото и да кажете това ще е някой жанр. Всъщност всичко, което изброихме дотук са примери за различни жанрове. Това е вид категория, към която може да се причисли определен текст, музика, филм или каквото да е друго творчество. Жанрът на дадено произведение се определя въз основа на определени критерии и характерни черти. Освен това жанровете се променят с течение на времето, някои от тях така и не се харесват на много хора и дори изчезват, като на тяхно място се появяват нови.

В литературата жанровете могат да бъдат много, но най-широко разпространените, тези от които произлизат и другите са два: художествена и нехудожествена литература. Нали запомнихте, че това са само двата основни. Добре е да го запомните, защото в тези жанрове се включват много други. Така например художествената литература включва: комедия, фентъзи, научна фантастика. Сега ще стане и още по-сложно, защото така например от фентъзи до фентъзи има голяма разлика и затова много хора различават: епично фентъзи (в което винаги я има битката между доброто и злото), героично фентъзи (в което историята е съсредоточена само в един герой и проследява неговите приключения), реалистично фентъзи (в което историята се развива в сегашния свят) и още много други.

Вече ви казахме, че същото е и в музиката. Какъв тип музика предпочитате? Поп? Рок? Класическа? Реге? Музикалните жанрове могат да бъдат също толкова много като литературните жанрове. Например, ако харесвате рок музиката, предпочитате класически рок или хард рок или пък алтернативен рок...

Сега ако се чудите как може да има толкова много, трябва да ви кажем, че жанровете са имали достатъчно време, че да се развият достатъчно. Те са започнали своето съществуване още от древните гръцки философи. Аристотел и Платон за първи път са измислили подобна класификационна система, която разделила литературата на три жанра: поезия, драма и проза. Макар и измислени толкова отдавна жанровете са огромна част от нашата култура. Освен че са удобен начин да подреждаме различните видове изкуство, те често помагат и да се определим като личност. Можете ли да мислите за приятели или членове на семейството, които се идентифицират с определен жанр до такава степен, че да позволят той да определя техните мисли и действия? Например познавате ли някого, който харесва определен тип музика толкова много, че започва да се облича и да се държи като любимите си изпълнители?

Снимки: Az-deteto.bgКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град