За учители

Начало | За учители | Ученето на открито определено е важно за децата!

Ученето на открито определено е важно за децата!

Аз детето | 2022-01-26

Ученето на открито определено е важно за децата!

Сдружение „Безопасни детски площадки“ стартира проект „София учи на открито“, който предвижда създаване на класни стаи на открито. Екипът на „София учи на открито“ и доброволци ще изградят класна стая на открито в училище в район „Подуяне“. Ще се направи и първото в България проучване на добрите практики за използване на класни стаи на открито, като ще ги сподели на специален онлайн сайт, съобщават от „Безопасни детски площадки“.

Ще бъде създадена и първата карта на тези споделени пространства за учене на територията на Софийска област и страната на по-късен етап, както и календар, на който училищата могат да представят събития, които организират на тези места. В рамките на проекта ще бъде издаден и книга на хартиен и е-вариант с добри практики, приложени от учители в класните стаи на открито. Проектът ще ги насърчи да „отворят“ тези пространства и за съвместни инициативи с читалища, артисти, с местната общност и бизнес.

„Идеята е свързана с това, че ще се опитаме да насърчим повече училища и местни общности да използват класни стаи на открито и пространства в дворовете на училищата за учене, спорт и срещи. Така че децата да имат къде да се забавляват и да се обучават в безопасна среда“, каза Мая Цанева от Сдружение „Безопасни детски площадки“ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Предимството на това децата да учат на открито е, че те запомнят повече. Въздухът е по-чист. Около тях има доста предмети и явления, които правят запомнянето на различните аспекти на това, което изучават, малко по-ярко и впечатляващо“, коментира още Цанева.

Първата класна е била в 138-о училище в район „Слатина“. „Насочихме се към район „Подуяне“, тъй като там живеят различни общности. Искахме да бъде по-далеч от центъра на града, за да може повече деца с различен бекграунд да се възползват от класните стаи на открито“, разказа Цанева.

Гледайте целия разговор във видеото.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град