За учители

Начало | За учители | Обучение чрез множествена интелигентност в помощ на учители и ученици

Обучение чрез множествена интелигентност в помощ на учители и ученици

Аз детето | 2021-10-20

Обучение чрез множествена интелигентност в помощ на учители и ученици

Учители се обучават чрез множествена интелигентност в проект „Споделено знание – без граници“. „Множествена интелигентност е създадена през 1983 г. теория. Всеки човек се ражда с 8 типа интелигентности, които се развиват по различен начин. Те се състоят от два компонента – вроден и придобит в развитието. Вроденият компонент определя степента на развитие. Това са силните страни на едно дете. Затова започва този подход да се въвежда в педагогиката“, обясни лекторът Рая Стайкова.

По думите ѝ целта е учителите да получат знание как да използват тези техники. Множествената интелигентност давала цялостна система за използване на техниките, а от 8-те типа интелигентност в сегашната система на образование у нас, били засегнати само два.

„Имаме партньори от почти цяла Европа. Прилагането на една теория е много по-различно от това да го прочетеш. Идеята е учителите да прилагат несъзнателно част от тези техники. Много от тези неща вече се случват, но не са систематизирани. Идеята е учителите да видят по-голямата картинка и да им се даде инструмент, който да ползват за разчупен модел за преподаване на знания“, каза лекторът Ивайло Бонев пред Bulgaria ON AIR.

Практиката на партньорите на „Споделено знание – без граници“ показвала забележителни успехи – без стрес при децата, а родителите получават много информация как да ги възпитават.

Проектът е финансиран по програма „Еразъм+“ и в момента се организира мрежа за обмяна на информация между учителите и споделяне на добри практики.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град