За учители

Начало | За учители | Търсят се новите „Училища за пример“ от цялата страна

Търсят се новите „Училища за пример“ от цялата страна

Аз детето | 2022-02-14

Търсят се новите „Училища за пример“ от цялата страна

Започна кандидатстването за третия випуск на програма „Училища за пример“ на Фондация „Заедно в час“. Програмата за професионално развитие на цели училищни екипи е двугодишна и подкрепя училищата устойчиво да подобряват лидерските и преподавателските си практики и да допринасят за успеха на всички ученици в училището.

За третия випуск „Училища за пример“ ще бъдат избрани 25 училища от цялата страна, а крайният срок за кандидатстване е 31 март през формуляр на сайта www.zaednovchas.bg. След него предстоят структуриран процес на подбор и събеседване с представители на училищата преди финалния избор на участниците в програмата.

„Програмата е особено ценна в момента, защото отговаря и на част от новите нужди на училищата, породени от пандемията и дистанционното обучение – умения за справяне с предизвикателствата и несигурността на бъдещето, въвеждането на нови методи на преподаване и сплотяване и ефективно организиране на училищната общност.“, споделя Ивелина Пашова, ръководител „Обучения на училищни екипи“ в „Заедно в час“.

Кой може да стане част от програмата

В програма „Училища за пример“ могат да кандидатстват всички държавни и общински училища в страната, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището и предизвикателствата, с които се сблъскват. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес.

Участието в програмата е безплатно за училищните екипи. Всички обучения са регистрирани в Министерство на образованието и учителите получават съответния брой кредити.

Какво включва програмата

„Училища за пример“ е единствената цялостна програма за професионално развитие на училищни екипи в България. Тя се състои от две неразделни части:

  • Курс „Лидерство в училище“, който надгражда управленските умения на училищния колектив да допринася за по-задълбоченото учене на всички ученици чрез доказани подходи от практиката и науката.
  • Курс по избор на училището (Умения на 21. век, STEM, Езиково подкрепящи училища, Социално-емоционално учене), свързан с различни методи на преподаване, който надгражда уменията на учителите да прилагат ефективно педагогически практики в конкретна област, спрямо нуждите на самото училище.
  • Участниците в програма „Училища за пример“ преминават през съвременни обучения, приложение в практиката на наученото, надграждаща подкрепа от ментор и работа в професионална общност със споделяне на опит.

„Училища за пример“ до момента

Програмата прие първия си випуск учители през 2020 г., като в момента работи с 50 училища и близо 500 учители и директори от цялата страна. Сред участниците в програмата има огромно разнообразие от училища – начални, основни, средни, математически, профилирани и професионални гимназии, както и едно спортно училище. 95% от учителите и директорите споделят, че „Училища за пример“ помага на училищния екип да работи за подобряване на образователните резултати и благосъстоянието на учениците, а 91% смятат, че програмата им дава конкретни инструменти и практики, които да интегрират в работата си.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град