зоокът

Начало | зоокът | Уникална работа в екип: видео показва как 2 пчели работят заедно, за да отворят бутилка безалкохолно

Уникална работа в екип: видео показва как 2 пчели работят заедно, за да отворят бутилка безалкохолно

Аз детето | 2022-10-10

Уникална работа в екип: видео показва как 2 пчели работят заедно, за да отворят бутилка безалкохолно

Въпреки че всички признаваме пчелите заради тяхното значение в хранителната верига като опрашители на плодовете и зеленчуците, както и заради вкусния им мед, който ползваме, хитрите създания имат серия от други таланти, включително математически способности, разпознаване на лица и дори използване на инструменти. Не вярвате в това ли? Тогава имаме за вас едно невероятно видео за доказателство.

Видеото показва двойка пчели, които развиват оранжевия капак на Fanta, за да достигнат до захарната течност вътре в бутилката. В днешната епоха на дигитални измами трябва да имаме предвид, че това може да е просто умна CGI; или може би пчелите наистина са работили заедно и просто са развили вече хлабаво закрепената капачка на бутилка. Така или иначе, забавно е да се мисли дали пчелите имат разум да извършат подобно нещо.

Според ViralHog, видео лицензодателят, придобил кадрите, моментът е бил уловен в Сао Пауло, Бразилия от работник в обедната му почивка. „Взех газирана напитка от клиент, но скоро пчелите я откраднаха“, пише човекът в надписа към видеото. Невероятното умение, с което изглежда тези две пчели завъртат капачката на бутилка безалкохолно, озадачи мнозина в интернет, като някои се чудеха как има такъв интелект в очевидно много малък мозък. Както научихме през последните години обаче, размерът на главата на животното не е всичко. От една страна, малките животни имат много по-малка телесна маса, за да управляват мозъчните клетки, така че, естествено, те се нуждаят от по-малки мозъци. В допълнение, сложността на връзките между невроните може да бъде по-важна за когнитивното представяне.

През 1962 г., десетилетие преди да спечели Нобеловата награда за изследване на общуването на пчелите, Карл фон Фриш обяви, че земните пчели са с твърде малък мозък, за да мислят, отдавайки гениалната им природа изцяло на твърд инстинкт. Оттогава въпросът колко точно е умна една пчела е многократно тестван. Въпреки че притежават мозък с размера на тревно семе, приблизително 0,0002 процента от нашия собствен, пчелите се оказаха изненадващо интелигентни в последните изследвания. Тези насекоми не само могат да се учат едно от друго и да използват инструменти, но също могат да броят и да се съобразяват с основни математически уравнения. Въпросът е как един малък калкулатор с размер на семка би превърнал уменията си за решаване на проблеми в нещо толкова сложно като премахването на капачка от бутилка сода? Ясно е, че пристрастието на Фон Фриш към големите мозъци е все още с нас днес. Въпреки че зоологът признава, че пчелите могат да „извършват удивителни интелектуални подвизи“, той твърди, че го правят само чрез инстинкт, като се провалят, „когато внезапно бъдат изправени пред непознати задачи“.

Отвиването на капачката на подсладена напитка едва ли е работа, с която пчелите са еволюирали в природата, така че Фон Фриш би бил скептичен. Възможно е пчелите просто да са имали късмет този път, откривайки сладка награда, която ги е накарала да се скитат някак сляпо срещу лека съпротива. От друга страна, природата все още може да ни изненада. В пчелния мозък, например, една нервна клетка може понякога да се свърже с до 100 000 други клетки.

Дори с малката си верига от неврони, пчелите може би са способни на много повече, отколкото някога сме смятали. Следващия път, когато се поглезите с обяд на открито, следете какво става с храната и питието ви.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град