зоокът

Начало | зоокът | Разградският зоокът радва посетителите с нови готини обитатели

Разградският зоокът радва посетителите с нови готини обитатели

Аз детето | 2022-09-15

Разградският зоокът радва посетителите с нови готини обитатели

Зоокътът в Разград стана дом за нови обитатели. От началото на месеца той се обогати с четири вида животни, съобщи зооинженер Ивелин Неделчев, ръководител направление „Зоокът“ в Община Разград. Двете маймуни от вида зелена морска котка са пристигнали от други зоопаркове в страната. Седемгодишният Тошко досега е бил в зоопарка в Айтос, а тригодишната Анита идва от зоопарка във Варна.

Отскоро в разградския зоокът са и три виетнамски прасета и две птици, наподобяващи щрауси от вида Нанду. Засега е единствено от своя вид само едно от новите животни в зоокъта. Женският гривест козирог е пристигнал от Стара Загора. В най-скоро време обаче предстои да се вземе и мъжки козирог.

Зоокътът в Разград е едно от любимите места на жителите и гостите на града, а неговите обитатели се радват на интерес не само от децата, но и от техните родители и близки. Той е основан през 1960 година. Първите му обитатели са били две сърни и паун. Четири години по-късно са закупени две лъвчета. Постепенно колекцията на зоокъта започва да се обогатява и с други видове.

През годините в зоокъта са родени няколко поколения лъвчета. Сега в зоокъта се отглеждат около 100 животни от различни видове. Гледачите полагат за животните грижи, съответстващи на препоръките на ветеринарните специалисти. С тях е съобразено и храненето и изграждането на подходящи помещения за различните сезони, което се извършва поетапно през последните две години, посочи Неделчев пред БТА.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град