зоокът

Начало | зоокът | Онлайн атлас показва колко невероятни са пътешестванията на птиците по света

Онлайн атлас показва колко невероятни са пътешестванията на птиците по света

Аз детето | 2022-09-27

Онлайн атлас показва колко невероятни са пътешестванията на птиците по света

Знаете ли, че кестеновата дървесница тежи приблизително колкото четири монети от по едно пени, но два пъти годишно прави необикновено пътуване. Малката пойна птица прелита повече от 6437 километра между смърчовите гори в Канада и местата, на които зимуват в Северна и Южна Америка, съобщава БТА, цитирайки Асошиейтед прес. Хората отдавна са запленени от мигриращите птици, възхитени от преходите на животните на всеки две години между местата им за размножаване и зимуване. Нова дигитална платформа, Bird Migration Explorer, пренася този природен феномен на вашия екран, позволявайки ви да вникнете в движенията на отделните видове, да откриете птиците на конкретно място и да научите за предизвикателствата, пред които са изправени тези летящи надалеч същества.

Създадена от Audubon и девет партньори основатели, използвайки науката и благодарение на стотици изследователи и институции, платформата показва най-пълната картина досега на пътуванията на 458 вида птици, които се размножават в Съединените щати и Канада.„Мигриращите птици са малки пътешественици“, казва Джил Деп, старши директор на инициативата за мигриращите птици в Националното дружество „Одъбон“.

За първи път сайтът обединява онлайн данни от стотици научни изследвания, които използват GPS за проследяване на движението на птици, както и повече от 100 години данни от наблюдения, геномен анализ на пера за определяне на произхода и други данни. „В последните двадесет години се наблюдава истински ренесанс в различните технологии за проследяване на миграцията на птици по света в мащаби, които не са били възможни преди това“, обяснява Питър Мара, експерт по миграция на птици в Джорджтаунския университет, който сътрудничи на проекта.

Сайтът позволява на потребител да влезе в секция, специално за даден вид птица, и да наблюдава движенията и за период от една година. Например, информация от 378 проследени орли рибари е показана като жълти точки, които се движат между крайбрежието на Северна и Южна Америка. Потребителите също могат да намерят града, в който живеят, и да отидат на друго място на картата за частичен списък с птици, които мигрират между двете местоположения. След събирането на нови данни за проследяване сайтът ще продължи да се разширява. Мелани Смит, програмен директор на проекта, казва, че следващата фаза на разширяване ще добави още данни за морските птици.

И накрая запомнете, че оцеляването на мигриращите птици изисква те да прелитат дълги разстояния два пъти годишно и да намерят подходящо местообитание между тях. Това е рисковано начинание, което човешките дейности и промените в околната среда могат да направят по-голямо предизвикателство. В платформата щракнете върху червения бутон „Предприемете действие“ в горния десен ъгъл, за да получавате актуализации как да помогнете на мигриращите птици, да се свържете с Audubon на местно ниво и да станете член на Audubon.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град