зоокът

Начало | зоокът | Тези 5 научно обосновани съвета ще поддържат вашето куче щастливо и здраво

Тези 5 научно обосновани съвета ще поддържат вашето куче щастливо и здраво

Аз детето | 2024-10-22

Тези 5 научно обосновани съвета ще поддържат вашето куче щастливо и здраво

Когато чуете за „наука, фокусирана върху това как кучетата могат да живеят най-добре с нас“, това звучи като въображаема работа, измислена от дете. Но областта на науката за хуманно отношение към животните е реална и влиятелна. Като наш най-популярен животински спътник и колега, кучетата много заслужават научно внимание. През последните години научихме повече за това как кучетата си приличат с хората, но също така и как те са самите себе си. Често мислим как кучетата ни помагат – като спътници, като детектори и ни пазят в безопасност и здраве. Науката, ориентирана към кучетата, ни помага да мислим за света от гледна точка на четирите лапи и да прилагаме тези нови знания, така че кучетата да могат да се радват на добър живот.

Ето пет съвета, за да поддържате опашатите в живота си щастливи.

1. Оставете кучетата да подушат

Душенето прави кучетата по-щастливи. Склонни сме да забравяме, че живеят в свят, основан на миризми, защото сме толкова визуални. Често извеждането на кучето на разходка е нашата ежедневна физическа активност, но трябва да помним, че това може да е единственото време за нашите кучета извън домашната среда. Оставянето им да подушат наистина добре някое дърво е пълно с удовлетворяваща информация за тях. Това е еквивалентът на техния нос на нас, стоящи на върха на планина и наслаждаващи се на богата, наситена с цветове гледка към залеза.

2. Дайте им избор

Агентството е гореща тема в науката за хуманно отношение към животните в момента. За хората, които са преживели разочарованието от строгите блокировки в ранните години на COVID-19, е лесно да си спомнят как невъзможността да отидем където искаме или да видим когото искаме, когато искаме, се отрази на психичното ни здраве. Сега научихме, че предоставянето на животните на избор и контрол в живота им е важно и за тяхното психическо благополучие. Можем да помогнем на нашите кучета да се радват на по-добро благосъстояние, като създадем повече възможности за избор и им предложим контрол, за да упражняват своята свобода на избор. Това може да е инсталирането на врата за кучета, за да могат да излизат навън или вътре, когато пожелаят. Може да им позволите да решат по коя пътека да минат през местния парк. Може би това е изборът с кои три играчки да играете този ден от по-голяма колекция, която се върти. Може би е да оставите старо одеяло на ново място, където сте забелязали, че слънцето огрява пода, за да могат да се отпуснат. Предоставянето на избор не трябва да бъде сложно или скъпо.

3. Признайте, че всички кучета са индивидуални

Хората обикновено приписват определени личностни черти на определени породи кучета. Но точно като нас, кучетата имат свои индивидуалности и предпочитания. Не всички кучета ще харесват едни и същи неща и новото куче, с което живеем, може да е напълно различно от предишното. Едно куче може да иска да отиде в парка за кучета и да тича наоколо с други кучета с висока скорост за един час, докато друго куче би предпочело да се мотае с вас, дъвчейки нещо в градината. Можем да видим толкова много поведенчески вариации в породите, колкото и между тях. Подготвеността да се срещнете с кучетата там, където са, като индивиди, е важна за тяхното благосъстояние. Освен че забелязвате какво обичат да правят кучетата като индивидуалности, важно е да не принуждавате кучетата в ситуации, които не им харесват. Обърнете внимание на поведението, което показва, че кучетата не се чувстват комфортно, като гледане настрани, облизване на устните или прозяване.

4. Уважавайте избора на кучетата да се откажат

Дори в домовете си можем да предоставим опции, ако кучетата ни не искат да участват във всяка дейност с нас. Наличието на тихо място, където кучетата могат да се оттеглят, е наистина важно, за да им се даде възможност да се откажат, ако искат. Ако гледате телевизия силно, може да е твърде много за чувствителните им уши. Уверете се, че вратата е отворена към друга стая, за да могат да се оттеглят. Някои кучета може да се почувстват съкрушени, когато дойдат посетители; ако им дадете някъде на сигурно и тихо място, където да отидат, вместо да налагате взаимодействие, това ще им помогне да се справят. Кучетата могат да бъдат страхотен модел за подражание за децата, когато преподават емпатия. Можем да демонстрираме съгласие, като позволим на кучетата да се доближат до нас за потупване и да си тръгнат, когато поискат.

5. Възможности за дейност извън контрола – безопасно

Когато на кучетата е позволено да бягат без повод, те използват пространството по различен начин. Те са склонни да изследват по-широко и да вървят по-бързо, отколкото когато вървят с нас. Това им предлага важна и забавна физическа активност, за да ги поддържа във форма и здрави. Неотдавнашно изследване на това доколко градовете са подходящи за живеене за кучета, картографира всички определени зони, където кучетата могат да бягат без каишка. Плътността на кучетата варира от едно куче на всеки шест души до едно куче на всеки 30 души, в зависимост от това къде живеете. За нациите, обичащи кучетата, като Австралия, да помагаме на нашите приятели кучета да живеят най-добрия си живот е приятно. Науката, която идва от гледна точка на четирите лапи, може да ни помогне да преразгледаме ежедневните си взаимодействия с кучета и да повлияе на положителните промени, за да можем да живеем добре заедно.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град