зоокът

Начало | зоокът | Какво трябва да знаете, преди да си вземете хамстер

Какво трябва да знаете, преди да си вземете хамстер

Аз детето | 2024-10-14

Какво трябва да знаете, преди да си вземете хамстер

Обща информация:

  • Средна продължителност на живота: 2–3 години.
  • Тегло: 20–140 грама.
  • Средна цена: 50-100 лева.

Какви видове хамстери има?

Тези гризачи се различават по цвят, размер и тип козина. Има общо пет вида домашни хамстери. Техните стандарти са определени от Националната асоциация на любителите на хамстери на Англия.

Сирийски хамстер

Това е най-големият от домашните. Средната дължина на тялото му е 13 см. Женските понякога са по-големи от мъжките. Класическият цвят на сирийския хамстер е златисто кафяв. На гърба има черен тикинг – това означава, че върху космите се редуват зони с различни цветове. Коремът на животното е бял със сив подкосъм, а по бузите има тъмни петна. Често се срещат индивиди с други цветове: бяло, кремаво, кафяво, черно, златно, сребристо-сиво, райе. Хамстерите от този вид могат да имат различна козина.

Руски хамстер на Кембъл

Дължината на тялото на такъв гризач е 10–12 см. Има три основни цвята на животното. Космите на гърба са кафяви. Коремът е бял със сив подкосъм. Очите са черни. Горният слой козинка е оранжево-пясъчен, долният е опушено-сив. Очите са червени.

Джунгарски хамстер

Това животно понякога се нарича руски хамстер бяло джудже. Дължината на тялото му е 8–10 см. Всички домашни любимци имат черна ивица на гърба.

Китайски хамстер

Този гризач прилича на мишка без дълга опашка. Дължината на тялото му е 10–12 см, теглото е 45–50 г. Има два основни цвята на животното. Гърбът и страните са кафяви с кестеняв оттенък, коремът е бял. Черна ивица се простира от челото до опашката. Албиносите с черни очи са изключително редки. Те идват в котила от петнисти родители. Но това е по-скоро изключение, отколкото правило.

Хамстерът на Роборовски

Най-малкият от домашните гризачи. Тежи само 20–25 г, а дължината на тялото му е 4,5–5 см. Обикновено тези животни имат златистокафява козина по лицето и гърба. Корените на космите са сиви, а около веждите има светли петна. Но много рядко има хамстери с бяла муцуна.

Какъв е характерът на хамстерите?

Гризачите са активни и любопитни. Животните са интересни за гледане, когато играят в клетка. Ако домашен любимец е свикнал да общува с човек от детството, той може спокойно да седи в ръцете ви. Хамстерите рядко хапят: главно когато са уплашени от внезапно движение. Преди да общувате, например със сирийски, се препоръчва да си измиете ръцете. Той има лошо зрение, така че разчита на обонянието и докосването. Ако пръстите на собственика миришат на храна, животното може да ги вкуси. Ако все пак ще купувате няколко животни, по-добре е да ги поставите в различни клетки. Имайте предвид, че гризачите са нощни. Те спят през деня, така че е по-добре да играете с тях вечер. Ако решите да събудите вашия домашен любимец, направете го много внимателно. Говорете с него с нежен глас.

Какви условия на живот изисква хамстера?

Най-добре е да настаните вашия хамстер в просторна телена клетка. Минималната площ на пода е 60 × 30 см. Пластмасовата тава се счита за добър вариант. Но настърганата настилка не е подходяща: вашият домашен любимец лесно ще нарани лапите си върху нея. Вратата на дома трябва да се затваря плътно. Разстоянието между прътите е не повече от 5 мм. В противен случай гризачът може да избяга. Ако изберете многоетажен дизайн, обърнете внимание на височината на подовете. Колкото по-ниски са, толкова по-добре. Тогава при падане животното няма да бъде сериозно наранено. Магазин за домашни любимци може да ви предложи пластмасова клетка с тръби. Имайте предвид: това няма да осигури подходяща вентилация. Освен това ще бъде трудно да се почисти.

Хамстерите са податливи на студ и топлина. Най-добре се чувстват при температура 18–21 °C. Ето защо клетката обикновено се поставя далеч от течения, радиатори и пряка слънчева светлина. Ако стаята е твърде студена, животното може да изпадне в зимен сън. Силните звуци и вибрации причиняват стрес при гризачите. Затова си струва да намерите спокойно и тихо място за къщата. Не трябва да има телевизор или музикална система наблизо. Вътре в клетката трябва да се постави керамична купа, а в нипелната поилка се налива вода.

Голям слой постелки трябва да се постави върху пода на жилището. Животните обичат да се ровят в него. Кедърът и борът дразнят дихателните пътища на хамстерите. Клетката трябва да има и подслон. Домашният любимец ще почива там. Ако желаете, можете да закупите дървена или пластмасова къща. Някои собственици използват картонени кутии. Изхабяват се бързо, но се сменят лесно. Хамстерът определено се нуждае от голямо колело за движение. Опитайте се да намерите нещо, което се прикрепя към клетката. Обикновено такива модели нямат напречни опори, върху които животното може да повреди лапите си. Ако спите леко, изберете тих дизайн. За да изпилите зъбите, които при хамстерите растат постоянно, ще ви трябват дървени играчки. Но някои собственици просто дават на своите домашни любимци тоалетна хартия или хавлиени кърпи вместо това.

С какво да храним хамстер

По-голямата част от диетата трябва да бъде готова храна, като ронливи смеси. Те съдържат зърна, семена и сушени зеленчуци. Недостатъкът е, че хамстерите подбират вкусните хапки. По-малко вкусните, но здравословни добавки често остават в купата. Следователно трябва да се уверите, че животното изяжда всичко. Ако нямате време да контролирате диетата, по-добре изберете гранулирана храна. На хамстерите може да се дава и човешка храна, но количеството не трябва да надвишава 10% от диетата. Ето примери за безопасни продукти:

  • Зеленчуци: броколи, моркови, карфиол, краставица, картофи (варени), спанак, зеле.
  • Горски плодове: грозде, боровинки, ягоди.
  • Бобови растения: млад боб и грах, суха или задушена леща, несолени фъстъци.
  • Плодове: ябълки (без семките), банани. На животните също понякога се дава сено, листа от глухарче, щурци и червеи.
  • Не можете да храните хамстера си с цитрусови плодове, сурови картофи, ябълкови семена, сух грах, лук, чесън, бадеми, сладки и солени храни.

Как да се грижим за хамстер

За да поддържате домашния си любимец здрав, трябва редовно да почиствате клетката му. Правете това вечер, когато животното е будно. Изхвърляйте остатъците от остаряла храна от купите всеки ден. Налейте чиста вода в купата за пиене. Отстранете изпражненията и мокрите участъци от постеля. Ако домът ви изглежда чист, но мирише лошо, трябва да смените напълно пълнителя. Понякога гризачите заравят храна в него, която в крайна сметка започва да гние. Правете общо почистване веднъж седмично. Необходими са ви само гъба и нетоксичен дезинфектант от зоомагазин. Последният може да бъде заменен с мек сапун за ръце: агресивните химикали са отрова за вашия домашен любимец. Когато всичко е готово, извадете хамстера от клетката и го поставете на безопасно място. Не забравяйте да го държите под око. Изплакнете обилно конструкцията, купите, колелото за движение и други аксесоари. Уверете се, че всичко е сухо, преди да го върнете на мястото му.

Какво да търсите, когато купувате хамстер

Можете да закупите животно в магазин за домашни любимци или от животновъд. Изберете индивид на около 6 седмици. Клетката, в която се отглеждат животните, трябва да бъде чиста и просторна и да осигурява свободен достъп до храна и вода за всички животни. Разгледайте любимия си гризач. Обикновено той не е прекалено дебел или слаб и коремът му не е подут. Козината е пухкава и гладка, няма голи части по тялото. Заплетените косми по брадичката са лош знак. Когато всичко е наред, очите, носът и ушите са сухи. От тях не изтича течност. Ако е възможно, проверете и зъбите. При здрави животни те са гладки и умерено дълги. Слушайте дишането на вашия хамстер. Хрипове, щракане или бълбукане трябва да ви предупреждават. Поставете вашия домашен любимец на масата и се уверете, че се движи добре и не куца. Ако някой от съседите на клетката изглежда нездравословен, по-добре е да откажете покупката и да потърсите друг магазин или развъдник.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град