важните неща

Начало | важните неща | Честито Възкресение Христово!

Честито Възкресение Христово!

Аз детето | 2014-04-20

Честито Възкресение Христово!

Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни, наричан празник на всички празници. Камбанен звън от катедралния храм „Св. Александър Невски“ и повечето други църкви из страната възвестява възкресението на Исус Христос, а вярващите се поздравяват с думите „Христос воскресе!“ и „Воистина воскресе!“.


Този поздрав продължава още 40 дни до празника Петдесетница. Посетилите църквите отнасят запалените свещи у дома.

Великден е приеман за най-големият празник честван в християнската религия и е наричан Празник на празниците. На третия ден от разпятието и погребението на Исус неговият гроб е открит празен. Чудото се случило и Божият син възкръснал. Исус възкръсва и се явява на своите апостоли и на Мария Магдалина.

На Възкресение гостуваме на роднини и приятели. Носим боядисани яйца, козунаци. В неделя, на Великден постите свършват и освен празничните козунаци и яйца, на трапезата се слага и агнешко месо. Червените яйца символизират Христовата кръв, а козунакът – тялото му.


Според народните предания червените яйца са камъчета зад кръста, които са обагрени от кръвта на Исус Христос. Мария Магдалина боядисала червени яйца, символизирайки пролятата кръв и ги занесла на гроба. Разбирайки за възкресението на Христос, тя ги раздала на децата.

По традиция с боядисаните яйца всеки трябва да се чукне за здраве. Палим свещи за здраве, но не и за починалите, защото те, заедно с Исус възкръсват. Великден се празнува три дни и животът тържествува над смъртта. От Великден до Петдесетница хората ще се поздравяват с „Христос Воскресе“.

На Великден имен ден празнуват Велик, Велика, Величко, Величка, Велислав и Велислава.

Екипът на Az-deteto.bg пожелава на всички свои почитатели Великденските празници да бъдат изпълнени с радост и много щастливи изненади! Желаем ви много мир и надежда, сбъднати пролетни обещания и щастливи нови спомени! Нека този Великден бъде най-специалният за вас!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град