важните неща

Начало | важните неща | 5 лесни начина да преодолеете страха си от математиката

5 лесни начина да преодолеете страха си от математиката

Аз детето | 2024-10-14

5 лесни начина да преодолеете страха си от математиката

Страхът на детето от математиката затруднява изучаването на предмета, така че могат да възникнат големи пропуски в знанията. Това означава по-ниски оценки и невъзможност за избор на кариера в област, която изисква добри математически познания. Но въпросът не свършва дотук. Човек, който изпитва дискомфорт, когато е изправен пред числа, графики и изчисления, по-трудно взема интелигентни финансови решения. Изследователите определят това състояние на повишена тревожност, свързано с математическите способности, като специален тип тревожност.

Какво е особеното на математическата тревожност?

Проявява се под формата на напрежение, несигурност и страх, когато е необходимо да се изчисли нещо. Може да бъде придружено и от чисто физически симптоми: потни длани, ускорен пулс, буца в гърлото. Най-често от това страдат ученици и студенти. Тревожните мисли им пречат да запомнят правила и формули, причинявайки състояние, което най-добре се описва с фразата „замръзване на мозъка“. Следователно учениците с високи нива на математическа тревожност често се представят по-зле на тестове и помнят новия материал по-зле. А това само увеличава безпокойството, създавайки порочен кръг.

Откъде идва математическата тревожност?

Изследователи от университета в Кеймбридж са работили с почти две хиляди деца от началните и средните училища, разпитвайки ги за отношението им към математиката и изучавайки техните академични резултати. Те открили редица причини, които могат да доведат до развитието на математическа тревожност. Една от причините е убеждението, че математиката е по-трудна от другите предмети. Ако едно дете има предварително такова мнение, то се чувства по-малко уверено в час и докато си пише домашните. Лоши оценки, неуспешни тестове, неприятни сравнения с връстници, братя и сестри – всички тези деца сами посочили като причини.

Освен това важна роля играе отношението на родителите към математиката. Ако те самите се страхуват от алгебра и геометрия, тогава те могат неволно да „заразят“ децата си със страх. Стилът на преподаване на учителите също оказва влияние. Деца, интервюирани по време на проучването, отбелязват, че различните методи на обяснение понякога ги объркват и това ги кара да се чувстват по-малко уверени. Друг вероятен фактор за математическата тревожност са социалните очаквания. Момичетата са по-склонни да се страхуват от математиката, отколкото момчетата, поради вкоренения стереотип, че момичетата естествено са по-лоши в науката.

Но как да си помогнем за този страх?

1. Контролирайте поведението си

Гледайте дали несъзнателно подхранвате страха. Помислете как обикновено говорите за математика и какво мислите за вашите способности. Опитайте се да станете по-уверени.

2. Превърнете ученето в игра

Потърсете вълнуващи математически игри и играйте.

3. Използвайте приложения

Инсталирайте компютърни програми и приложения, които помагат да тренирате уменията си за извършване на различни математически операции. Предимството на приложенията е, че създават условия, в които няма да ви съдят за неуспехи.

4. Напомняйте и за успехите

Напомняйте си случаите, когато сте се справили с математиката, дори да не е било в училище, а сметка в магазина например. Това ще ви помогне да повишите увереността в способностите си и да промените отношението си към предмета.

5. Запишете страховете си

Напишете страховете си относно тест или изпит. Изследванията показват, че намалява безпокойството и дори ви помага да получите по-добра оценка.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град