важните неща

Начало | важните неща | Когато навън е почти 40 градуса, какво да направим, че да не прегреем съвсем?

Когато навън е почти 40 градуса, какво да направим, че да не прегреем съвсем?

Аз детето | 2021-07-30

Когато навън е почти 40 градуса, какво да направим, че да не прегреем съвсем?

Поредният горещ ден вече започна! Може би докато си играете, не забелязвате, но всъщност се съмняваме... В тази жега, дори да стоиш неподвижен, пак усещаш колко е топло! И как да е иначе, днес максималните температури ще бъдат между 36° и 41°! Затова съвет от нас – внимавайте кога излизате навън точно тези дни. Знаем, че искате да си играете, но е хубаво точно сега да прекарвате повече време на сянка у дома или в дома на приятел, да пиете повече вода. А ето и какво друго можете да направите, за да издържите на жегата и да не прегреете съвсем!

1. Пийте повече вода

Знаем, и ние често забравяме, особено когато сме улисани в нещо, но запомнете: трябва винаги да имате шише с вода, а най-добре да е някъде пред погледа ви, за да пиете вода. Помнете също така, че газираните напитки, соковете и другите течности може да са вкусни и да имате чувството, че ви разхлаждат, но водата е вода. В организма тя не може да се замени с нищо.

2. Яжте по-леки храни

Дюнерите, пиците и всички подобни са вкусни, но в толкова топло време тялото ви ще се чувства по-добре ако ядете домати, сирене, диня... Нещо по-малко мазно и с по-малко сосове. А за дюнерите ще имате време почти цяла година.

3. Не навън

В най-горещите дни избягвайте да сте навън между 12 и 17 часа. Дори и да не усещате в момента, да получите топлинен удар е много вероятно, а той не е никак приятен. Ако все пак ви се налага, носете шапка, стойте на сянка, а дрехите ви нека са бели, розови, жълти и задължително възможно най-леки.

4. Изчакайте с игрите

Знаем, че лятото е най-доброто за тичане, гоненица, криеница, скачане на въже и други подобни игри, но оставете ги за след 18 часа. В най-горещото време по-добре прочетете книга, опитайте някоя настолна игра или такава на асоциации, на филми. Нещо при което движенията не са толкова интензивни. Тялото ви ще е благодарно и без това върши достатъчно работа, докато се опитва да издържи тези 35-40 градуса.

5. Ако сте вкъщи

Затворете прозорците в най-големите жеги и не оставяйте слънцето да грее в стаята. Знаем, че звучи логично прозорецът да е отворен, когато е топло... Но помислете, ако навън е топло, каква работа ще върши това.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град