важните неща

Начало | важните неща | 9-те слънцезащитни правила, които винаги забравяме

9-те слънцезащитни правила, които винаги забравяме

Аз детето | 2023-07-17

9-те слънцезащитни правила, които винаги забравяме

Колко е хубаво да е лято! Почивки, игра навън, без училище и по-малко натоварен график с уроци. Можете да излезете спокойно навън, да се насладите на слънцето и топлото време... но... сега не е моментът да се отпуснете в рутината си със слънцезащитни продукти. По време на дните с висок UV индекс, често срещани през юли и август, слънчевите изгаряния могат да се появят само за 10 минути, отбелязва д-р Ава Шамбан, дерматолог и основател на AVA MD Dermatology и SKIN FIVE Medical Spas.

Ултравиолетовата (UV) светлина играе ключова роля в синтеза на витамин D и полезните клетъчни реакции, но може да бъде и вредна. Нашата ДНК също абсорбира UV фотоните, което може да доведе до увреждане и възпалителен отговор в краткосрочен план и намаляване на способността за обновяване на нашата кожа в дългосрочен план. За да се предпазите най-добре и да предотвратите бъдещи щети от слънцето, ето 9 правила, към които малки и големи трябва да се придържат, независимо дали са на плажа, в гората или в града.

1. Последователността е ключова

Използвайте SPF ежедневно. За по-дълги дейности на открито или по-интензивно слънце, нанасяйте отново слънцезащитен крем на всеки 60 до 90 минути и сложете шапка или слънцезащитно облекло.

2. Слънчевата защита може да се намери и в храната

Антиоксидантите, открити в тъмните горски плодове и цветните зеленчуци, могат да предложат допълнителна подкрепа за възстановяване на щетите от слънцето и защита на кожата ви, допълвайки вашия SPF. Мислете за това като за слънцезащита отвътре навън.

3. Не забравяйте скалпа си

„Скалпът също е кожа“, напомня д-р Шамбан. Използвайте прахообразен слънцезащитен крем с четка, за да третирате частта си и носете шапка, когато сте навън. Но също така се опитайте да не пренебрегвате тези други често пренебрегвани места: уши, клепачи, горната част на краката и между пръстите на краката и ръцете.

4. Когато се съмнявате, изхвърлете го

Не можете да намерите срока на годност на тубата, която намерихте в задната част на чантата си? Хвърлете го. „Стареенето, топлината и окисляването влошават ефикасността на SPF“, казва д-р Шамбан, който предлага да се купуват нови бутилки всяка година. Използването на слънцезащитен крем, който потенциално (или действително) е с изтекъл срок на годност, може да означава намалена защита или дори възможна кожна реакция.

5. Бъдете умни по отношение на съхранението

Изглежда като умна идея да държите слънцезащитен стик или туба в колата за тези импровизирани дни на басейна и детската площадка, но това не е толкова добра идея. Както е със срокът на годност, така и топлината ще повреди продукта и ще го направи неефективен.

6. Имайте предвид прозорците

Стъклата на прозорците във вашия дом или кола могат да блокират UVB лъчите, но може да не ви предпазят достатъчно от вредните UVA лъчи. Ако често се излагате на лятното слънце през прозореца, също трябва да нанасяте слънцезащитен крем на всеки три часа – да, дори ако сте само на закрито.

7. Придържайте се към SPF 30 и по-висок

Като цяло изберете формула, която е над SPF 30, но няма нужда да надвишавате SPF 50. Над тази горна граница разликата в защитата е съвсем малка, казва д-р Шамбан.

8. Широкоспектърният е най-добрият

Винаги четете внимателно етикетите. Потърсете широкообхватен слънцезащитен крем или слънцезащитен крем, който действа както срещу UVA, така и срещу UVB лъчи – трябва да го пише ясно на етикета.

9. Не всички слънцезащитни продукти са водоустойчиви

Опитайте се да избегнете грешката да си мислите, че носите водоустойчива формула в басейна или в морето – само за да разберете че не е така, но по трудния начин. Може да искате да превключите между ежедневна неводоустойчива версия и водоустойчива за дните, когато сте по-активни. А ако спортувате на земя или спортувате във вода, отделете време да се избършете с кърпа и след това нанесете отново.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град