забавна наука

Начало | забавна наука | Що за чудо е дежавю?

Що за чудо е дежавю?

Аз детето | 2018-07-23

Що за чудо е дежавю?

Случвало ли ви се е някога, както правите нещо или говорите с някого, изведнъж да получите странното усещане, че сте виждали или чували това нещо и преди? Знаете, че няма как да е така и че това ви се случва за първи път, но странното усещане просто отказва да ви напусне! Не се тревожете, с вас не става нещо необичайно и определено не придобивате някаква суперсила (за съжаление). Вие просто изпитвате нещо, което се случва на много хора и дори си има име: нарича се дежавю. Дежавю е терминът (думата за това усещане), на френски означава „Вече видяно“. Тя се използва, за да се опише чувството, което получавате, когато сте сигурни, че вече сте преживели настоящата ситуация, въпреки че това просто няма как да се случи!

За първи път този термин е използван от френската психоложка Емили Бойрак в книгата ѝ „Бъдещето на психичните науки“. Според нея дежавю означава „силно чувство за познание съчетано с усещането за нещо странно.“ Често хората, чувстващи това, смятат, че нещото се е случило в някой техен сън, а също и в предишен живот. Други пък смятат, че това е нещо като „шесто чувство“. Учените обаче твърдят, че нито едно от тези предположения не е вярно. Дежавю е просто заблуда на мозъка ни, който просто понякога се обърква докато обработва информацията. Е всеки прави грешки, нали?

Това обяснение има смисъл, когато смятате, че преживяването на дежавю включва силно чувство за запомняне на нещо, но детайлите на предполагаемото предишно преживяване често са много размити. Мозъкът е отговорен и за няколко други свързани феномена, които също имат френски имена. Jamais vu („никога не се вижда“) е термин, който психолозите използват, за да опишат странното чувство, което човек получава, когато той среща позната ситуация, която смята за непозната. Най-често това се получава, когато да кажем приятел разказва забавна случка от която вие сте били част и докато слушате изпитвате едновременно усещането, че това хем ви се е случвало, хем не е. Толкова е странно!

Други видове дежавю са:

  • Déjà senti (произн. „дежа̀ сантѝ“) е състояние, което се превежда като нещо „вече почувствано“ – вътрешно усещане, което определяме като познато, но не обвързваме със ситуацията, в която се намираме в момента.
  • Déjà visité (произн. „дежа̀ визитѐ“) съдържа в себе си подозрението за вече посетено място. Сигурно ви се е случвало понякога да се движите из непознат район, но да имате странното усещане, че сте били там и преди, и да сте в състояние да се ориентирате правилно.
  • Deja rêvé (произн. „дежа̀ ревѐ“) е нещо „вече сънувано“, а déjà entendu (произн. „дежа̀ антандю̀“) се превежда като нещо „вече чувано“ – когато имаме усещането, че можем да предвидим какво ще каже събеседникът ни в разговор, който водим.
  • Много често ни се случва да имаме ясната идея какво искаме да кажем, но да не можем точно да се сетим какво е. В такива ситуации от типа „на върха на езика ми е, но не се сещам“ ние изживяваме presque vu (произн. „преск вю“, букв. „почти видяно“).


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град