забавна наука

Начало | забавна наука | Лесни отговори на пет от най-важните научни въпроси, които искаме да разберем

Лесни отговори на пет от най-важните научни въпроси, които искаме да разберем

Аз детето | 2018-08-10

Защо понякога Луната се вижда и през деня? Защо небето е синьо? Някога ще открием ли извънземни? Колко тежи планетата Земя? Как излитат самолетите?

Според проучване това са 5-те най-често задавани въпроса от деца към родители. За съжаление някои от тези въпроси са доста трудни и не може да се отговори лесно и кратко докато с мама сте в магазина например и тя освен за всичко останало трябва и да мисли и какво да купи, какво да сготви и какво има да прави в работата. За да помогнем на вас и родителите ви, ние ще отговорим вместо тях. А след това можете вие да помогнете на приятелчетата си като им обясните отговорите, а защо не дори да изкарате някоя отлична оценка с тях. И така да започваме.

Защо понякога Луната се вижда и през деня?

Това е въпросът, който най-много изгаря любопитството на всички деца по света. А всички родители си мислят, че за да стане ясно трябва да изнесат цял урок за Луната. Да и това е полезно, но отговорът на този конкретен въпрос е много лесен. Луната може лесно да се забележи и през деня, защото тя обикаля около Земята, както и Земята около Слънцето, но без да зависи от това. Луната следва своя път. Така че понякога се случва така че идва от нашата страна на Земята, когато е светло и Слънцето я осветява и ние можем да я видим и през деня.

Защо небето е синьо?

Това е втория най-задаван и много любопитен въпрос. Ако трябва да сме честни тук дори някои от възрастните не знаят отговора.
Светлината идваща от Слънцето всъщност се състои от много цветове. Тя се движи като вълна и всеки цвят има уникална дължина на вълната. Виолетовото и синьото са по-къси, докато червеното най-дългата. Останалите цветове са между тях. Когато тези различни вълни преминават през атмосферата, те се разделят на молекули, водни капки и малко прах. Тъй като всички тези частици са по-близки по размер до по-късите дължини на вълните на светлината, те са склонни да разпръснат виолетовата и синя светлина много повече, отколкото червената, и така те изпращат лъчите на виолетово и синьо по-близо към земята и съответно към нас. Всъщност виолетовият цвят е повече, но очите ни са по-чувствителни към синьото, така че виждаме небето със син цвят.

Залезите са оранжево-червени, защото привечер, когато Слънцето е ниско на хоризонта, слънчевата светлина трябва да премине през по-голяма част от атмосферата, за да достигне до нас и само червената светлина може да го направи, заради дължината на вълната ѝ.

Някога ще открием ли извънземни?
Всъщност този въпрос занимава умовете не само на вас, а на цялата планета. Дори учените не могат да отговорят още и все пак... Те изследват планетите от години, дори векове, проверят и най-малката и незначителна следа и теория, а за нас остава само да чакаме.

Колко тежи планетата Земя?

Този въпрос всъщност е доста труден за обяснение, но ще се опитаме. Тъй като Земята се движи в орбита около Слънцето тя фактически тежи... ами... нищо. Земята има маса от 6 000 000 000 000 000 000 000 000 кг, или, ако предпочитате 6 сикстилиона тона. Това тежи някъде около, ами всъщност нищо. Масата показва колко материя обектите притежават, но тежестта се определя от това колко силно гравитацията претегля материята. Земята е космическо тяло в орбита около Слънцето – постоянно “си пада” свободно към него?! Същото важи и за космонавтите, които се намират в орбита, както и за космическите станции.

Как излизат самолетите?

Всъщност за нас този въпрос е най-интересният и се чудим, защо според това проучване е на последно място... Но както и да е.
За преодоляване на силите на съпротивление и гравитация, за които вие знаете много, самолетът също трябва да генерира две собствени сили: това са тяга и подемна сила. Тягата е силата, която задвижва самолета напред по пистата. От третия закон на Нютон знаем, че всяко действие има равно по сила противодействие. Точно този закон изпълнява на двигателя на самолета, като бълва гориво зад него и му дава още тласък напред.

Второ, докато самолетът профучава по пистата, всяко от крилата му разделя въздуха на два потока: единия се движи над него, а другия под него. Крилата са оформени по такъв начин, че въздухът, който се движи над тях в крайна сметка се отива надолу и след това отново нагоре, и отново, защото според третия закон на Нютон, низходящото движение на въздуха причинява равни и противоположни движение нагоре на самолета. Това се нарича и подемна сила. Всеки самолет има специфична крайна скорост, след която излита и  преодолява гравитацията, за да се издигне. Тази крайна скорост се определя от това колко тежи самолета. Двигателят на самолета, междувременно, трябва да работи, за да се осигури достатъчно тяга за преодоляването на триенето с въздуха.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град