забавна наука

Начало | забавна наука | От НАСА разкриха какви звуци издава Слънцето и те много приличат на лазерни мечове

От НАСА разкриха какви звуци издава Слънцето и те много приличат на лазерни мечове

Аз детето | 2018-07-31

От НАСА разкриха какви звуци издава Слънцето и те много приличат на лазерни мечове

На нас също не ни се вярва, но щом от НАСА го казват значи би трябвало да е истина – Слънцето издава звуци. Казвайки звуци обаче не очаквайте да прилича на диджей и да прави някаква страхотна музика или пък да пее. Звуците по-скоро приличат на звука от лазерните мечове на джедаите или както ги наричат учените – звуци от вибрации. Американската космическа агенция, съвместно с европейската, са изследвали в продължение на 20 години всички вълни и изригвания на Слънцето, които предизвикват шум. След две десетилетия резултатът е събран в аудиозапис с продължителност от минута и половина.

Звукът е средно до нискочестотен, защото улавя естествените вибрации на звездата, обясни физикът от НАСА Алекс Йънг. Според него една от малкото възможности човечеството да изследва Слънцето е именно посредством звук: „Нямаме конкретни начини да погледнем вътре в Слънцето. Нямаме микроскоп, с който да изследваме в детайли повърхността му. Използвайки вибрациите му, можем да разберем много повече неща за него“, казва Йънг.

Въпросните вибрации ще позволят на учените да проучат редица сложни процеси вътре в Слънцето – от слънчеви изгаряния до коронарни масови изхвърляния. Звука от Слънцето може да чуете сега!

Снимка: pixabay.com

Вижте още няколко интересни факти за нашата любима звезда:
Защо не бива да гледаме директно в Слънцето?
Наистина ли Слънцето произвежда енергия?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град