новини детски

Начало | новини детски | С шествие в столицата малки и големи показаха силата на буквите

С шествие в столицата малки и големи показаха силата на буквите

Аз детето | 2021-05-24

С шествие в столицата малки и големи показаха силата на буквите

Над 400 деца се включиха в концерт пред Народния театър. От сдружение „Азбукари“ традиционно направиха шествие, за да отбележат деня на буквите. „Българският народ е единственият, който слави и издига в култ четмото и писмото, това е пряката връзка на нашето слово с Бога, българската писменост е най-богоугодното дело, което българският дух е сътворил“, заяви председателят на сдружение „Азбукари“ Цвета Кирилова.

А духът е сила, вдъхновявана от родителите. „Да знаят нашата култура, да знаят откъде тръгва всичко, не знаем ли нашата азбука, за никъде не сме“, категоричен е Боби. А пътят към големите знания започва с малки стъпки. Нанизът от думи прави словото, както стъпките в ритъм извиват хорото. „Колкото и човек да не се познава с другия, в момента, в който усети ритъма с друг, веднага може да почне да го опознава“, каза седмокласничката Илияна от Национално училище за танцови изкуства. „Пътят към звездите минава през знанието, а без да знаеш да четеш и пишеш, трудно би овладял дебрите на българското, и не само на българското познание“, посочи началникът на РУО- София Ваня Кастрева.

„Колко трябва да сме образовани? Като Мечо Пух – колкото повече, толкова повече“, каза министърът на образованието проф. Николай Денков. На празника в столицата бяха раздадени и награди на просветители, учители и педагогически персонал. „Днешният празник е най-красивият празник в календара на България, тъй като празнуват всички. Ние празнуваме силата на словото и знанието“, заяви директорът на 125 СУ – София Венелина Николова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град