новини детски

Начало | новини детски | Когато обичаш да учиш: седмокласничка от Велико Търново се яви на олимпиади по всички предмети

Когато обичаш да учиш: седмокласничка от Велико Търново се яви на олимпиади по всички предмети

Аз детето | 2021-06-01

Когато обичаш да учиш: седмокласничка  от Велико Търново се яви на олимпиади по всички предмети

Седмокласничка от Велико Търново е единствената в България, участвала в олимпиадите по всички осем учебни предмета тази година. Голямата ѝ страст са математиката и точните науки. Досега има над 40 медала и 100 грамоти от национални и международни състезания.

Велина разкрива своите дарби още в първи клас, подкрепяна безрезервно от майка си, която е преподавател по испански език. „Още в първи клас започна с математика и започна с изяви на международни състезания, започна да се класира на първи места, което пък ѝ помогна да отиде на математически лагери към БАН“, сподели майката на Велина – Анелия Костадинова. „Явявала съм се на различни конкурси по математика, на международни състезания, на състезания, организирани от МОН“, добави седмокласничката Велина Костадинова.

От няколко години ученичката участва в олимпиади по няколко предмета, а тази година се явява по всички осем дисциплини, като по някои стига до национален кръг. „Тя всички години иска да се явява на олимпиади. На областен кръг почти винаги е първа. Не съм изненадана, знам какво може и какво прави, колко е организирана, много е последователна“, сподели още Анелия Костадинова пред Bulgaria ON AIR.

Аз се явих по химия, където се класирах за национален кръг и станах седма в България. По география също се класирах, но националният кръг заради пандемията се отложи за по-късно, това се случи и по астрономия. Явих се и по история, математика, български, биология, физика. На повечето бях на първо място на областните кръгове, но не ми стигнаха точките за национален кръг“, коментира още седмокласничката. Велина вече е записана като гимназистка в Американския колеж във Велико Търново. Тъй като е класирана на първо място, ще учи без такса в профил „Софтуерни и хардуерни науки“.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град