забавна наука

Начало | забавна наука | Роботите, това технологично чудо, което всеки може да си направи

Роботите, това технологично чудо, което всеки може да си направи

Аз детето | 2017-10-02

Роботите, това технологично чудо, което всеки може да си направи

Представяли ли сте си някога какъв ще е светът след 50 или дори 100 години? Дали ще имаме летящи коли или пък колония на Марс? Защо не и да живеем на Луната или пък да стигнем до Юпитер? Може пък и да се случи нещо по-странно и малко по-плашещо, като например роботите да завладеят света и ние да сме техните слуги. А може пък и просто роботи и хора да живеят заедно в мир и хармония и те да са пълноправни членове на нашето общество. Не си мислете, че сме възрастни хора с прекалено развинтено въображение. Да, може и да не живеем на Луната и да не стигнем Юпитер, но това с роботите си е напълно възможно. Милиони роботи вече съществуват на нашата планета, макар все още да е малко вероятно да направят бунт и да ни завладеят.

Всъщност не ви попитахме какво е първото нещо, което си представяте като чуете думата „робот“? Мислите ли си за онези машини, които са конструирани и направени така, че да изглеждат и мислят като нас? А какво ще кажете за андроид? Може и да не сте подозирали, но това не е само име на операционната система на вашия смартфон. В действителност андроидите първо са и винаги са били вид роботи, които много приличат на хора. Макар че в по-голямата си част те все още съществуват предимно във фантастичните филми и книги.

Повечето роботи, които учените конструират са много по-прости и вършат много по-малко и по-обикновени неща. Знаете ли, че дори вендинг машините (онези, които ви пускат кафе, чипсове и билети в метрото) също са вид роботи. Роботи са и количките с дистанционни и банкоматите. Трудно е за вярване, но всички те в научните среди се наричат роботи. Такива са и малко по-високотехнологичните и по-сложни роботи, като машините, които НАСА изпраща на Марс!

От научна гледна точка да се каже какво точно е робот е също толкова трудно, колкото и да се обясни какво точно е изкуството. Някои учени определят роботите като механични устройства, способни да изпълняват определени задачи по команда или според предварително програмирани инструкции. Други пък мислят за тях по-скоро като за изкуствен интелект в начална форма. Каквото и да са точно, сигурно е едно: роботите са изключително полезни, защото могат да правят неща, които са твърде трудни и дори опасни за хората. Така например обезвреждането на опасни бомби често се оставя на специално направени за целта роботи, които хората управляват с дистанционно. Изследователите на Марс също движат роботи по повърхността на планетата.

Всичко е много хубаво, но представяте ли си колко трудно се прави робот. За нас лично това звучи като нещо невъзможно, нещо което само човек с мозък колкото планета би могъл да направи. Оказва се обаче, че стига да си учил много не е чак толкова трудно. Учените са разделили построяването на един робот на четири секции: чувство, движение, енергия и интелигентност.

Роботите трябва да могат да усетят обкръжението си. Вместо очи, уши, носове и ръце, роботите могат да бъдат изградени със сензори, които разпознават неща като светлина, налягане, химикали и звук. Роботите също трябва да могат да се движат. Движението може да се осъществи чрез колела, крака, вериги или всякакви други механизми. Движението е свързано с необходимостта от енергия. Роботите обикновено имат източник на захранване, като батерия или слънчев панел. Накрая, роботите трябва да имат някакъв вид интелигентност. Това обикновено е под формата на някакъв начин за програмиране на робота с инструкции.

Въпреки че изглежда доста сложно тези неща да бъдат направени, учените продължават да твърдят, че следвайки тези стъпки всичко е много просто и лесно. Особено след като вече има инструменти, материали и инструкции, които да подпомагат начинаещите инженери да правят най-простите творения от света на роботиката. Знаете ли, че дори и вие самите можете да си направите робот. Освен че има цели училища по роботика, има и много комплекти от типа „направи си сам“, които помагат да направите най-простите, но и най-готините роботи!

И така, какво чакате? Светът се нуждае от повече роботи и повече хора, които да ги построят. Може би ще бъдете човекът, който ще разработи следващия робот, който бързо и точно ще помага за домашните, така че родителите да не се занимават с тази дейност! Добре, може би това е малко амбициозно, но ние се обзалагаме, че въображението ви може да излезе с нещо, което ще бъде много готино и забавно да бъде направено в бъдеще!

Снимки: Freeimages.com

Ако роботите пленяват въображението ви, то прочетете и тези весели истории:
Робот калпазанин избяга от лаборатория и предизвика задръстване
Вече ще можем сами да си конструираме роботи
Какво е андроид?
Най-бързият робот-котка вече тича самостоятелноКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град