забавна наука

Начало | забавна наука | Хелий – вторият най-срещан елемент в цялата Вселена

Хелий – вторият най-срещан елемент в цялата Вселена

Аз детето | 2017-09-20

Хелий – вторият най-срещан елемент в цялата Вселена

Днес ще си поговорим с вас за газове! Не, не се хихикайте така, не става въпрос точно за онези газове. Във вселената съществуват и други, далеч по-интересни и полезни газове, като например хелият. Вие вече сте се „срещали“ с този газ, макар да е възможно да не знаете, че така се казва. Сещате ли се за онези готини балони, които летят във въздуха и не падат долу като обикновените. Хелият е причината те да летят, само и единствено той. Но знаехте ли, че освен това е и вторият най-често срещан елемент в цялата Вселена. А че е открит около Слънцето преди да бъде открит на планетата Земя? Хелият е много повече от „балоно-повдигач“. Така че ако искате да научите още интересни неща за този „по-лек от въздуха“ газ сега е моментът да се потопите право във вълшебната история и интересни факти на хелия!

Малко история

Откриването на хелия датира от 18 август 1868 година, когато френският астроном на име Пиер Янсен осъзнава, че този газ наистина съществува. По това време ученият бил в Индия и наблюдавайки едно от най-страхотните слънчеви затъмнения, забелязва странна жълта дължина на вълната. Дотогава обаче никой не знаел за съществуването на този елемент, затова астрономът не бил сигурен дали очите не му играят номера. Въпреки това описва подробно в дневника си какво точно е видял, за да не го забрави. Два месеца по-късно в Англия един астроном (сър Норман Локър) прави свой собствен експеримент и вижда същата странна жълта линия. Озадачен, той се обажда на своя френски колега. Обсъждайки подробно какво са видели и двамата решават, че в крайна сметка не им се привижда и това наистина е неизвестен на науката елемент, който те наричат хелий в чест на гръцкия бог на слънцето Хелиос.

През 1882 г. италианският физик Луиджи Палмиери наблюдава странна дължина на вълната в газовете идващи от вулкана Везувий. Той вече е наясно, че това е хелий, но споменаваме неговото име, защото именно той за пръв път доказва, че този елемент се среща и на Земята, а не само в Космоса. Въпреки солидните доказателства, хелият се записва като нов химичен елемент чак през 1895 година.

Къде е този хелий?

Хелий се образува, когато радиоактивните елементи (торий и уран) се разпадат. Това произвежда положително заредени частици или алфа частици. Когато тези алфа частици се съединят с електрони, се получава хелиев атом.

За какво се използва този газ?

Може да се изненадате като научите всички приложения на този важен елемент. Разгледайте нещата, за които се използва хелият:

  • Използва се както за вашите балони, така и за тези с горещ въздух;
  • Съдържа се и в резервоарите за гориво на ракетите;
  • Използва се в свръхзвукови вятърни генератори;
  • Използва се и в бутилките с кислород на водолазите;
  • А също и като охлаждаща течност.

Забавни факти за хелия

  • Знаете ли, че... атомният номер за Хелий е 2 и неговият символ е He?
  • Хелият е класифициран като „благороден“ газ?
  • Хелият не реагира на други елементи?
  • Хелият е безцветен, без вкус и без мирис?

Науката зад хелия

Чудили ли сте се защо гласът на някого се променя, ако е вдишал хелий? Това е така, защото когато говорим нашите гласни струни вибрират (подобно на струни на китара). Плътността на обикновения въздух, който дишаме, кара нашите гласни струни да вибрират с определена честота. Хелият е по-лек и по-малко плътен от въздуха, така че когато се вдишва той кара гласните ни струни да вибрират по-бързо. Това пък прави гласа неестествено тънък и смешен.

Знаем, че хелийните балони могат да летят, но защо и тези с обикновен въздух да не могат? Всичко се свежда до теглото. Дишаме най-вече въздуха, по-голямата част от него е азот. Азотът тежи много по-малко от хелия. Когато един балон е пълен с хелий, той измества по-тежкия въздух, така че налягането около балона го изтласква нагоре. Друг готин научен факт за този елемент е неговата способност да се превръща от газ в течност или дори твърдо вещество.

След като научихте всичко за хелия и колко интересен е той, впечатлете приятелите и семейството си с всички тези забавни факти!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град