забавна наука

Начало | забавна наука | Изумителните неща, които силата, която крепи цели галактики може да прави

Изумителните неща, които силата, която крепи цели галактики може да прави

Аз детето | 2017-09-08

Изумителните неща, които силата, която крепи цели галактики може да прави

Сещате ли се коя е тази чудодейна сила? Подсказваме ви, че не е магическо заклинание, не е Супермен и определено не е огромна костенурка на чийто гръб има четири слона. Това е тази сила, благодарение на която ние успяваме да правим всичко тук на планетата Земя. Ако тази сила не съществуваше то нямаше да можем да ходим, ако тази сила я нямаше не бихте могли да си играете с топка. Накратко ако тази сила я нямаше щяхте да се чувствате като в космоса и повярвайте това хич не е толкова хубаво, колкото звучи. Сетихте ли се вече? Точно така – говорим за гравитацията. От ябълката и въображението на Нютон, до трудовете на Айнщайн, гравитацията е много по-странна, отколкото предполагате и дори по-странна отколкото можете да си представите. Ако не вярвате, то прочетете тези няколко изумителни и малко познати факти и ще се убедите.

Маса или тегло – едно от двете ще се промени

Масата е „нещото“, от което е направена материята. Хората често бъркат масата с теглото. Но теглото всъщност е резултат от привличането на масата от гравитацията. Вашата маса ще остане същата, ако можете да пътувате от планета на планета, но теглото ви ще варира в зависимост от това как гравитацията на дадената планета ви дърпа. Така например, когато се возите на увеселително влакче и то отива все по-нагоре и по-нагоре по релсите, за да ви спусне след това стремглаво надолу, седалката притиска по-силно тялото ви, противопоставяйки се на гравитацията. Това ви кара да се чувствате малко по-тежки, а щом достигнете върха и започнете да се спускате надолу тялото ви изпитва импулс да продължи нагоре. Седалката се отдръпва от тялото ви и усещането е за по-голяма лекота. Накрая когато влакчето се спусне, за миг спирате да усещате, че седите на нещо. Всички тези промени са известни като гравитационна сила.

Орбити

Когато един космически обект се върти около друг, се казва, че той е в орбита. Земята обикаля (орбитира) около Слънцето. Нашата Луна обикаля Земята. Много от другите планети в нашата слънчева система също имат луни (спътници, сателити), които ги обикалят. Земята вече има много изкуствени предмети, създадени от хората, които я обикалят. Сателити са изведени в орбита около Земята, за да помогнат с телефонните разговори, телевизионните предавания и другите форми на комуникация. Астронавтите също понякога оставят предмети в орбита около Земята. Ръкавици, инструменти и други боклуци непрекъснато обикалят около планетата ни, плаващи за неизвестен период от време в космоса. Две сили (центростремителната и центробежната) работят, за да подпомагат планетите и техните спътници да се въртят около тях.

Падащи предмети

Ако човек хвърли една 10-килограмова топка и една 5-килограмова топка от една сграда по едно и също време, коя от тях ще удари земята първа? Дали гравитацията ще тегли по-силно топката, която тежи 10 килограма? Това е предмет на известната история за италианския учен Галилео Галилей, който е опитал да хвърли два предмета от наклонената кула в Пиза, за да намери отговор на този въпрос. Може да се изненадате да разберете, че двата обекта се ударили в земята по почти едно и също време. Гравитацията работи по същия начин за всички обекти, освен ако съпротивлението на въздуха не пречи. Така че, ако една от тези топки е била прикрепена към парашут, това би я забавило по пътя надолу. Изключителна наука!

Приливи и отливи

Приливите и отливите на Земята се причиняват от гравитационното притегляне, което Луната упражнява върху океаните. Луната също така привлича с гравитационното си поле и реки, езера, дори и сушата, но в съвсем малка степен.

Плаване по вода

Когато един обект плава по водна повърхност, гравитацията е все още в играта. За да плува един обект, той трябва да измести достатъчно вода, за да компенсира същата маса, каквато има самият обект. След като това стане, останалата маса „стои“ на повърхността на водата. Например: ако една лодка има маса 45 грама, тя ще измести 45 грама вода и ако това се е случило преди всичко да е потънало под нивото на повърхността на водата, лодката плава.

Хелий и балони с горещ въздух

Често може да ни изглежда, че балоните не се поддават на гравитацията. Всички сме губили поне един балон, който случайно сме изпуснали, и сме го гледали как се рее далеч в небето. Тези балони са пълни с хелий. Това е газ, който е по-лек от газовете, които съставляват въздуха. Тъй като този газ е толкова лек, той се опитва да плава на върха на атмосферата и взима нашия балон с него. Горкият балон не е достатъчно здрав, за да остане с този хелий в надпреварата до върха, и се спуква много преди края на пътуването. Балоните с горещ въздух работят по подобен начин. Горещият въздух естествено се стреми да се издигне нагоре, защото е с по-малка плътност от хладния въздух. Балонът с горещ въздух има източник на топлина, който изпълва вътрешността на балона с топъл въздух, което му позволява да се издига. За да слезе, пилотът изпуска горещия въздух и балонът се спуска.

Снимки: pixabay.com

Прочетете още:
Ах, тази чудна гравитация!
Защо космонавтите „плуват“ в Космоса?
Астронавт показва защо разливането на течности при нулева гравитация не е добра идеяКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град