забавна наука

Начало | забавна наука | Ледът е по-уникален отколкото си мислите!

Ледът е по-уникален отколкото си мислите!

Аз детето | 2017-12-13

Ледът е по-уникален отколкото си мислите!

Днес ще си поговорим за лятото... Навън може да е студена зима и да има сняг и лед, но пък ние ще поговорим за топлото лято– в това няма нищо лошо. Сега затворете очи и си представете момента, в който цял ден сте играли навън в топлото време. Тичали сте и сте скачали цял ден под парещите лъчи на слънцето, а накрая след като се приберете у дома ви чака студена и невероятно освежаваща чаша вода с няколко ледчета вътре. Няма нищо по-хубаво от това. Има нещо наистина задоволяващо в звука от пускането на лед в чаша, особено през горещите дни. Още по-хубаво става, когато вътре долееш и водата и гледаш как ледчетата бавно се издигат нагоре. Помисляли ли сте някога колко интересна всъщност е замръзналата вода. Независимо дали става въпрос за разхлаждаща напитка, замръзнала локва през зимата или плуващо късче лед в Северния ледовит океан, на което може да пътува бяла мечка или пингвин.

Всъщност наистина представете си последното. Ледът би трябвало да е доста по-тежък от водата, защото си е замръзнала вода, особено ако на него се качи и огромен бял мечок. Въпреки това той се носи по водата и не потъва. Камъните обаче потъват веднага. Ако това не наричате нещо уникално, не знаем кое друго може да е! Но можете ли да предположите на какво се дължи това? Магическа сила на леда или пък мечката? Може би тя е по-лека отколкото изглежда...

Учените ще ви кажат, че цялата тази работа е свързана с плътността – мярката за обем на различните вещества. Ледът плава, защото има по-малка маса от водата. Това е всичко! Понеже знаем, че не вярвате лесно и сте малки любопитни деца, които обичат да научават интересни неща ще ви разкажем и малко по-подробно.

За да може да плува, обектът трябва да измести течността с тегло, равно на собственото си тегло. Фактът, че ледът плава във водата е малко необичаен, защото повечето вещества са по-плътни, когато са твърди. Водата обаче достига своята максимална плътност при 4,40 ° C. Тъй като тя се охлажда и замръзва става по-малко гъста поради уникалната природа на водородните си връзки. Всяка молекула вода се състои от един кислороден атом, силно свързан към два водородни атома с ковалентни връзки. Този факт е отразен в химическата формула за вода: H2O. (Точно като името на онзи сериал за русалки, който всички толкова харесвахме)! Водните молекули са склонни да бъдат привлечени една от друга чрез слаби водородни връзки. Те се образуват между положително заредените водородни атоми и отрицателно заредените кислородни атоми в близките водни молекули.

Щом водата започва да се изстудява по-слабите водородни връзки се разпадат и отрицателно заредените кислородни атоми се съединяват образувайки твърда кристална структура, наречена чисто и просто лед. Водните молекули в леда заемат около 9% по-малко пространство от тези при течната вода, което означава, че ледът е с 9% по-малко плътен от водата. Това означава, че ако имате един литър течна вода и 1 литър вода, която е замръзнала – втората ще тежи по-малко. Затова когато поставите лед във водата тя го изтласква нагоре. Това уникално свойство на водата е особено полезно за рибите, които живеят на места, които замръзват през зимата. Тъй като ледът плава, водата замръзва отгоре надолу. Това позволява на рибите да оцелеят дълбоко под водата, дори когато повърхността замръзва!

Снимки: Freeimages.com

Вижте още няколко леденостудени факта:
Снегът и науката – отговори на всички ваши въпроси за най-важното явление през зимата
Студено и изненадващо: вода се превръща в лед директно пред вас



Коментари
1 коментар

Даниела Ангушева, 11г. г.,

Публикувано на 21.01.2020

❤️

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град