Задачки-закачки

Начало | Задачки-закачки | Детска задача за маймуни с която определено може да затрудните мама и татко

Детска задача за маймуни с която определено може да затрудните мама и татко

Аз детето | 2021-12-03

Детска задача за маймуни с която определено може да затрудните мама и татко

Харесвате ли логическите задачи? Ние ги обожаваме, защото те не са като тези по математика. Да, факт е, че математическите задачи освен отлични оценки в училище помагат и за развиване на ума и логиката, но логическите помагат и да мислиш нестандартно и да включиш въображението си. А най-хубавото е, че с тях можеш и да се забавляваш, не само като ги решаваш, но и като ги кажеш на родителите си. Искате ли да ги изпитате? Да им покажете какво ви е, когато вие всеки ден трябва да решавате задачи по математика и накрая трябва и да сте отличници.

А може и просто да опитате да я решите заедно и да се позабавлявате. Ето я и самата задача!

В една далечна земя живееше хитър магьосник, който можеше да даде отговор на всеки въпрос срещу малка такса. За тази цел му помагаха три магически маймуни: Ра, Ро и Ри. Те изглеждали абсолютно еднакво, но Ра винаги казвал истината, Ро винаги лъгал, а Ри можел и да лъже и да казва истината.

Кралят на съседното кралство разбрал за маймуните и искал да ги вземе. Той изпратил най-мъдрия си министър при магьосника и заповядал да не се връща без животните. Магьосникът категорично отказал да продаде Ра, Ро и Ри на министъра, но след дълго убеждаване той предложил сделка. Ще даде всички животни на царския пратеник, ако той успее да отговори на една загадка. Коя маймуна в коя клетка се намира!

Министърът се съгласил и влязъл в малка стая. Там той видял трите маймуни, седнали в три номерирани клетки. Той попитал маймуната в първата клетка:

– Как се казва маймуната във втората клетка?

„Ра“, отвърнала тя.

Тогава министърът попитал маймуната, която седяла във втората клетка: – Кой си ти?

„Ри“, казала маймуната.

Последният въпрос на министъра бил отправен към животното в третата клетка:

– Кой седи във втората клетка?

— Ро — чул той в отговор.

„Сега вече знам кой от вас кой е“, казал доволният министър. И спечелил маймуните, но как, какъв е отговорът, вие можете ли да се досетите?

Отговор:

Маймуната в първата клетка не може да бъде Ра, тъй като отговорът ѝ определено е неверен. Оказва се, че Ра седи или във втората, или в третата клетка. Отговорът на маймуната във втората клетка противоречи на това условие, което означава, че Ра е в третата клетка. Оказва се, че във втората е Ро, а в първата – Ри.

Просто, нали, но дали родителите ви могат да се сетят?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град