За родители

Начало | За родители | Психически здравите деца имат родители, които правят тези 7 неща

Психически здравите деца имат родители, които правят тези 7 неща

Аз детето | 2022-12-07

Психически здравите деца имат родители, които правят тези 7 неща

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и Европа, 1 от 5 деца има увреждащо психично разстройство. И 50% от всички психични заболявания през целия живот всъщност започват преди 14-годишна възраст. Знаем също, че тези числа за съжаление са по-високи за расово и етнически различни деца или деца, които са част от LGBTQ общността. Ето защо в On Our Sleeves, националното движение за психично здраве на децата, психолозите насърчават всеки родител да нормализира разговора за детските мисли, емоции и преживявания всеки ден. И горещо съветват всеки родител да създаде тези 7 ежедневни навика за изграждане на добро психично здраве при децата.

Вероятно вече знаете някои от здравословните навици, от които детето ви се нуждае, за да бъде физически здраво. По същия начин има няколко ежедневни навика, които можете да опитате, за да поддържате и неговото или нейното психично здраве.

1. Поддържайте рутинните действия последователни

Забелязали ли сте как детето ви иска да гледа един и същи филм отново и отново? Това е така, защото децата обичат повторението. Повторението им дава усещане за контрол, защото знаят какво да очакват. Ето защо рутините са толкова полезни за поведението и психичното здраве на детето. За малките деца може да е полезно да разполагате с визуални изображения на техните процедури, така че да имат напомняне какво да правят. Например покажете снимки на дете, което си мие зъбите, облича се, закусва и т. н. за сутрешната рутина. За по-големите деца това може да бъде списък с часове, така че да знаят кога трябва да излязат навън или кога е време за гасене на светлините.

2. Създайте график заедно

По същия начин като рутинните навици, графиците също ще намалят борбите за власт и ще изградят независимост, като помагат на децата да знаят какво да очакват – и кога. Помислете за поддържането на последователно време за лягане, хранене, домашна работа и време за игра всеки ден. Създаването на вашите семейни графици с помощта на децата ви също може да помогне много, особено когато пораснат.

3. Създайте време за ежедневна грижа за себе си

Когато създавате ежедневните графици на вашето семейство, не забравяйте да добавите време за грижа за себе си. Децата имат нужда от време, за да се отпуснат точно както възрастните. Отделяйте време и за себе си – децата учат, като ни гледат и копират! Грижата за себе си изглежда различно за всеки, но можете да насърчите децата си да опитат неща като разходка, медитация, упражнения за дълбоко дишане, готвене, печене, пускане на музика или изкуства и занаяти.

4. Насърчавайте забавлението

Не забравяйте да отделите време за забавни дейности. Знаем, че да останем активни и да правим неща, които ни харесват, е един от най-добрите навици, които можем да направим за психичното си здраве. Страхотно е децата да участват в спорт, клубове или хобита, които им харесват. Също така е добре да имате време за семейни дейности, дори ако това, което правите заедно се променя от седмица на седмица. Това може да е отличен момент да позволите на детето си да има глас в семейството. Това може да изглежда като да оставите детето си да избере дейността за игра и да следвате неговото мнение. Може да попитате по-големите деца какви неща искат да правите заедно като семейство. След това измислете начини да включите някои от тези дейности в свободното си време.

5. Учете се да овладявате емоциите

Точно както учим децата на цветове, цифри и букви, трябва да ги научим и какво са емоции. Започнете, като просто ги научите на думи за различни емоции и как се усещат емоциите. Например „Изглежда, че си ядосан, защото юмруците ти са свити и лицето ти е червено. Ядосан ли си?“ Можете също така да говорите за това как се чувства тялото ви при изпитване на различни емоции: „Мога да кажа, че съм нервен, защото стомахът ми се чувства странно и краката ми са малко треперещи.“ След това можете да обсъдите как най-добре да се справите с тези емоции. Запомнете, нито една емоция не е добра или лоша. Нашата работа е да обясним емоциите им и след това да обсъдим как най-добре да реагираме на това как се чувстват. Да говорите за вашите лични емоции и как се справяте с тях е отличен начин за децата да се научат!

6. Настройте се за самостоятелен разговор

Нашите мисли влияят на това как се чувстваме и как се държим. Като възрастни, ние можем да помогнем на децата си да забележат и да овладяват негативното си говорене или неточни възприятия за света. Например обърнете им внимание, когато казват неща като „Не мога да направя това“ или „Никой не ме харесва“. Внимателно им помогнете да намерят доказателства за и против тези мисли и след това създайте нова мисъл, която е по-точна. Лесен начин да им помогнете да практикуват навици за положително мислене е като култивирате благодарност. Например на вечеря всеки член на семейството може да сподели нещо, за което е благодарен и нещо от този ден, с което се гордее.

7. Насърчавайте социалните връзки

Принадлежността към общността, социалната подкрепа и доверието в другите са свързани с доброто психично здраве. Окуражавайте детето си да създаде мрежа от хора в училище, във вашата общност, със съседите и семейството. Можете също така да насърчавате добротата към другите, за което знаем, че може да бъде положителен начин за изграждане на здрави взаимоотношения.

Кога да потърсите професионална помощ

Точно както някои хора се разболяват физически въпреки най-добрите здравословни навици, вашето дете все още може да изпитва проблеми с психичното здраве. Обърнете внимание, ако детето ви внезапно изпита някой от следните признаци и симптоми:

  • Губи интерес към любимите си неща
  • Не се интересува от общуване
  • Преживява драматични промени в настроението
  • Промени в апетита
  • Затруднено заспиване
  • Трудно е да се съсредоточи или да остане мотивирано

Ако тези промени пречат на ежедневието или ако се случват през повечето дни за повече от две седмици, може би е време да потърсите професионална помощ. Говорете с педиатъра или учителите на вашето дете относно притесненията си или се свържете с лицензиран специалист по психично здраве. Запишете какво сте наблюдавали, включително конкретни примери, ако можете. Потърсете незабавна помощ, ако забележите признаци на самонараняване или суицидни мисли в детето си. Свържете се веднага със 116 111 или насърчете детето ви да го направи. От самото си създаване, линията е предназначена за подкрепа на всички деца и семействата им. Операторите, които отговарят на обажданията, са обучени психолози, които 24 часа, 7 дни в седмицата, анонимно и напълно безплатно са готови да изслушат, подкрепят, консултират и насочват обаждащите се по всички въпроси, които ги вълнуват.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град