За родители

Начало | За родители | Детето го тормозят в училище, но не иска да ви каже? Ето как можете да разберете!

Детето го тормозят в училище, но не иска да ви каже? Ето как можете да разберете!

Аз детето | 2022-11-26

Детето го тормозят в училище, но не иска да ви каже? Ето как можете да разберете!

Никой не иска детето му да бъде насилник или да бъде тормозено. Когато децата са извън дома, родителите са практически неосведомени. Програмите за борба с тормоза в училищата могат да дадат на родителите известно спокойствие, тъй като те са ефективни за свеждане до минимум на тези инциденти. Тези мерки обаче могат да стигнат само дотук. За щастие майките и татковците имат средства да предотвратят тормоз над децата си. И първата стъпка е да го разпознаете. Ние искаме да ви помогнем да намалите шансовете детето ви да бъде тормозено. Затова ви обръщаме внимание на най-честите признаци, че детето ви е тормозено, но не ви казва, както и начини, по които можете да го избегнете.

Често изгубване или повредени вещи

Проучванията показват, че около 29% от тормозените са ранени физически, както и че част от вещите им също претърпяват „тормоз“. Бъдете нащрек за нещата на вашето дете. Вижте дали липсват или са унищожени вещи, като книги, джаджи, дрехи или бижута. Това може да е знак за насилници, които им отнемат нещата или ги нараняват.

Рязко намаляване на самочувствието

Тормозът кара децата да започнат да се съмняват в собствената си стойност. В резултат на това самочувствието им започва да пада. Те държат главата си надолу при ходене или говорят с много мек глас. Те няма да говорят, когато не са директно попитани или могат напълно да избягват такива ситуации.

Проблеми със съня или чести кошмари

Когато децата ви изведнъж започнат да изпитват затруднения със съня или да имат чести кошмари, това може да е знак за тормоз. Изследванията показват, че тормозът може да има пряко въздействие върху качеството на съня на детето. Опитайте се да следите децата си през нощта, доколкото можете.

Избягват приятелите си

Може да забележите, че детето ви избира да остане у дома, вместо да отиде да се срещне с приятели. Това може да е признак на страх. Те може би искат да избегнат шанса да срещнат насилниците по всякакъв начин. Неходенето на училище може да не е опция за тях, затова вместо това те остават вкъщи за по-дълго, когато могат.

Оттегляне от семейни взаимодействия

19% от тормозените ученици съобщават за напрежение в отношенията им с членовете на семейството. Вашето дете може да е в същата стая с вас, но може изобщо да не допринесе за разговора. Или биха могли да започнат да прекарват повече време в стаята си. Това е опасно, особено когато преди това детето не е имало проблеми с взаимодействието със семейството.

Рязка промяна в отношението към родителите

Тормозът може да причини проблеми с емоционалното здраве на детето. Те могат да започнат да проявяват промени в начина, по който се справят с чувствата си. Ако са жертва на тормоз, има вероятност умишлено да извършат грешни неща. Ако техните насилници могат да го направят, защо те да не могат? Те започват да изливат агресията си върху братя и сестри или дори на родителите си. Това може да е опит да почувствате, че те контролират.

Необичайно искане на пари или други неща

Тормозът може да се прояви в различни форми. Може да бъде физически, словесен, социален или виртуален. Хулиганите могат да притискат жертвите си да започнат да им дават повече. В резултат на това сплашване децата могат да започнат да искат от родителите си повече предмети или повече пари, отколкото обикновено им трябват.

Необясними наранявания

Хулиганите могат да станат физически насилствени. Ако детето ви внезапно получи наранявания или натъртвания, това може да е знак, че то е тормозено. Ако не могат да обяснят откъде са получили раните, това може да е основание за притеснение.

Как да предотвратим тормоза

Според StopBullying има 4 начина, по които можете да намалите риска детето ви да бъде тормозено.

  • Обяснете задълбочено на детето си какво е тормоз. По този начин те ще знаят кога да се противопоставят.
  • Уверете се, че постоянно общувате с детето си. Това ще ви даде да разберете ако има причина за безпокойство.
  • Накарайте детето си да открие и усъвършенства интересите и хобитата си. Това повишава доверието и е по-малко вероятно детето да стане жертва на тормоз.
  • Бъдете добър пример за вашето дете, който да следва. Бъдете пример за доброта и уважение. Тогава детето ви ще реши, че несправедливото поведение е неприемливо.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град