За родители

Начало | За родители | 5 идеи как да направите Коледа у дома различна и запомняща се за най-малките

5 идеи как да направите Коледа у дома различна и запомняща се за най-малките

Аз детето | 2022-12-22

5 идеи как да направите Коледа у дома различна и запомняща се за най-малките

На пръв поглед Коледа сама по себе си е вълшебен празник, особено за едно дете. Украсата на коледната елха, и лампичките, които мигат в тъмното, очакването на Дядо Коледа и подаръците, които по чудо се появяват под елхата... Прекрасно е! Но ако повтаряте един и същ сценарий всяка година – коледна елха, лакомства и разопаковане на подаръци, празникът губи своята магия с времето. И се превръща в скучна рутина както за възрастни, така и за деца. Но има няколко лесни за изпълнение идеи, които детето ще хареса и ще добавят щипка магия към празника.

1. Разходете се навън

Особено ако ще е слънчево и топло, както се очертава да бъде тази година – направете си коледна разходка. Снимайте се с украсите из града, а защо не да отидете и до някой друг град или населено място наблизо. Посетете коледен базар, пийте горещ шоколад, качете се на кънки на ледена пързалка... Всичко това е забавно за всеки и определено ще бъде запомнено.

2. Изпратете писмо от името на Дядо Коледа

Всички са свикнали с факта, че писмото е изпратено от дете, което говори за това как е минала годината и иска подаръци. Но ще бъде истинско чудо, ако самият Дядо Коледа напише лично съобщение на детето и го остави под елхата с подаръци или го пусне в пощенската кутия. Разбира се, родителите ще трябва да бъдат в ролята на Дядо Коледа. Вземете красива хартия и цветни химикалки, поздравете детето, похвалете го за успеха и пожелайте нещо добро. Украсете писмото и плика например – нарисувайте снежинки или използвайте пайети, кристали, красиви стикери, изкуствен сняг. За едно дете да получи такова съобщение ще бъде вълшебно и незабравимо преживяване. За да опростите задачата си, съставете писмо на красив фон в графичен редактор и го отпечатайте на принтер или поръчайте готова версия.

И не забравяйте да изпратите писмо от нашата кутия, защото Дядо Коледа не само отговаря, но този път детето ви може да спечели и допълнителен подарък от нас!

3. „Постройте“ джинджифилова къщичка

Това е не само вкусен и необичаен десерт, но и страхотен елемент от коледния декор. Не е необходимо да се пекат меденки. Можете да закупите готов комплект, който вече съдържа всички детайли на годна за консумация къща: стени, прозорци, сладки и мармалади за декорация, пудра захар. Остава само да приготвите глазурата или карамела и да комбинирате всички елементи. Можете да поставите малка електрическа свещ вътре в къщата, тогава ще изглежда доста вълшебно.

4. Оставете следи от Дядо Коледа

Ако детето все още вярва в Дядо Коледа, то ще бъде много изненадано и възхитено, когато види доказателство, че именно той е поставил подаръците под коледната елха. Например следите от „сняг“ по пода могат да показват това. Направете шаблони под формата на отпечатъци от обувки от листове хартия, вземете кутия с изкуствен сняг и нарисувайте отпечатъци, да речем, от входната врата до коледната елха. Благодарение на това Коледа ще стане още по-вълшебна за детето. Вместо сняг е подходящо и брашно или нишесте. Ще трябва да потопите обувките си в тях и да очертаете следи по пода.

5. Подредете празнично търсене

Страхотен начин да занимавате детето си у дома и да добавите малко повече радост и пакост към празника. Оставете децата да се превърнат в търсачи на съкровища за малко и да решават гатанки и пъзели, за да открият къде са скрити подаръците. Не е необходимо да измисляте дълго, трудно и сложно търсене, много дни на разработване на сценарий и подготовка на реквизити (въпреки че ако искате, тогава защо не). Можете да се ограничите до много проста и компактна версия: Подгответе гатанки, внимателно ги скрийте точно под коледната елха, зад играчките. Насочвайте детето, като му помагате да премине от един въпрос към друг. Например, отговорът на първата гатанка ще бъде „Къща“, което означава, че нова улика е скрита зад играчка във формата на къща. Децата четат пъзела, решават го и когато получат отговора – да речем „Заек“ – преминават към следващата играчка. И така няколко пъти, докато последната задача изясни къде все пак е наградата. По същия принцип можете да разпръснете подсказки в цялата къща или двор. Ще бъде забавно и вълнуващо приключение. За по-сложни куестове опитайте да намерите безплатни скриптове в интернет или поканете аниматори да измислят и организират всичко.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град