важните неща

Начало | важните неща | Приятелите на Az-deteto.bg знаят кой е Левски

Приятелите на Az-deteto.bg знаят кой е Левски

Аз детето | 2010-02-19

Приятелите на Az-deteto.bg знаят кой е Левски

Децата знаят кой е Васил Левски – това показа анкетата, проведена от Az-deteto.bg в периода 27 януари – 16 февруари 2010 г. В нея взеха участие 1203-ма ученика от цяла България на възраст от 6 до 14 години.

Децата познават основните моменти от живота на Апостола:

  • знаят, че родният му град е Карлово
  • за какво получава прозвището Левски – лъвският скок
  • кое е монашеското му име – Дякон Игнатий
  • коя е най-известната му сентенция – “Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя – губя само себе си”
  • и на коя дата е обесен – 19 февруари.

Най-лесен беше въпросът за датата на неговото обесване, на който са отговорили вярно 1125 деца, а 115 са сгрешили.(Според проучвания на историци, датата е 18 февруари, но официално приетата и останала по традиция е 19-и.) Най-много затрудни децата монашеското име на Левски, като едва 749 дадоха верен отговор. Учениците срещнаха затруднение и при посочване на родния му град, като трябваше да избират между Сопот, Карлово и Калофер. 6 деца мислят, че на Левски са думите “Не се гаси туй, що не гасне”, които са на Иван Вазов, а 76 деца смятат, че ботевото “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира” е изрекъл Васил Левски.

Анкетираните са от всички краища на България, като има участници и от чужбина – от Тетово /Македония/, Оренбург /Русия/ и Линдау, Германия.

Всички участници посочват, че в градовете и селата, където живеят има паметник/паметна плоча; улица/площад или училище, носещи името на Апостола на свободата. След подробно проучване от страна на редакцията ще бъдат обобщени резултатите от последната част от анкетата, за да може новата информация да бъде добавена към инициативата “Да преброим паметниците на Левски”. Над 100 паметни знаци на Васил Левски в България и чужбина бяха преброени от читателите на www.Kafene.bg от март до юли 2009 г. Събраната информация (в това число бюст-паметници, барелефи, орелефи и паметни плочи) е обобщена в специална карта на родолюбието, където са отбелязани местата с негов паметник: http://www.kafene.bg/levski.

Стих за Левски



Коментари
2 коментара

Antoaneta mihailova, 14 г.,

Публикувано на 12.03.2012

tovae samo za na6ata narodnost? balgariq

Djem Ridvan , 10 г.,

Публикувано на 09.02.2015

Da jivee Bulgaria

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град