малък готвач

Начало | малък готвач | Претцели – най-вкусните хлебчета с най-интересното име

Претцели – най-вкусните хлебчета с най-интересното име

Мирела Любенова | 2017-07-10

Претцели – най-вкусните хлебчета с най-интересното име

Претцелите (често наричани у нас и бретцели) са най-вкусното и най-интересно нещо от немската кухня. Ако случайно някой ден искате да опитате нещо ново и интересно, което традиционно се приготвя в някоя друга страна, то тези малки гевречета са идеални. Смята се, че първите претцели са приготвени от немски монаси и така и до днес са особено популярни в цяла Германия. Хапват ги всички – и деца, и възрастни. За закуска, обяд и вечеря. Често ги ползват за закуска, както ние обичаме принцеси с кайма и мекици, те пък ядат претцели. Още по-често пък ги използват като хляб към основното си ядене. Както и да решите да ги консумирате – непременно трябва да ги опитате. Те са меки, вкусни и интересни! Запретнете ръкави и да започваме да месим!

Необходими продукти:

  • 1 пакетче мая
  • половин чаена чаша топла вода
  • 1 супена лъжица мед
  • 2 и половина чаени чаши брашно
  • 1 супена лъжица сол (ако може да е на по-едри кристалчета ще е идеално)

Необходими са ви още:

  • малка купа
  • бъркалка
  • голяма купа
  • тава
  • хартия за печене

Малко помощ от по-голям за използването на фурната също няма да навреди, освен ако вече можете да я ползвате съвсем сами.

Претцелите се правят приятно и хич не толкова трудно, а и са толкова вкусни!

Първо включете фурната да се загрява на около 150-160 градуса. През това време вие сипете топлата вода в малката купичка и към нея добавете маята и една супена лъжица мед. Разбъркайте леко и оставете маята да се „активира“. Това е наистина важно, защото иначе тестото ви ще остане плоско и много безвкусно. Знаете ли, че ако искате да разберете за какво точно се ползва маята, имаме и цял текст по въпроса. Ако ви е интересно можете да прочетете, но после не забравяйте да се върнете към рецептата.

В по-голямата купа поставете брашното и след пет минути сипете и маята в него. След това просто бъркайте, за да направите тестото. Отначало можете спокойно да бъркате с бъркалка, но по някое време тестото ще стане гъсто и тогава трябва да довършите с ръце. Можете да познаете, че е готово, когато все още е малко ронливо, но не се лепи много по ръцете. Ако пък не се получава – не се тревожете – просто добавете още малко брашно и продължете да месите.

Накрая идва и оформянето на претцелите. Откъснете парче тесто с големината на орех. След това просто го навийте на тънка пръчка или змия, както ви харесва го наричайте. След това оформете змията на кръг, като преплетете двата ѝ края. Просто единият край отива от противоположната си страна, както и другия и така докато не ви свърши тестото.

Накрая постилате хартия за печене върху тавата и поставяте претцелите на два-три пръста разстояние един от друг. За да са като истинските можете да ги поръсите и малко сол на кристалчета. Накрая ги печете около 10 минути и това е всичко.

Топли или студени, за закуска или към вечерята, както и да решите да ги хапнете, все са си вкусни!

От тесто можете да си направите и други вкуснотии, като:
Не можеш да не опиташ: вкусни и очарователни бисквитки бухалчета!
Ванилени бисквитки за весело настроение
Вкусна и лека пица „Стромболи“
Шоколадово-бананов кекс в чашка



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град