малък готвач
Експлодиращо шоколадов лава кейк
Не се притеснявайте – за тази апетитна рецепта няма да ви караме да използвате вулканична лава, нито пък ще печете нещо върху вулкан. Въпреки това тя е много интересна и страшно вкусна. Пълна е с приятен нежен шоколад, който просто ще се топи в устата ви! След първата хапка наистина ще решите, че ядете малък вулкан, само че пълен с гъста шоколадова лава. Легендата разказва, че този разкошен шоколадов сладкиш е плод на грандиозна кулинарна грешка. Десертът е трябвало да бъде шоколадова торта, но готвачът извадил тортата от пещта твърде рано, още преди плънката да се изпече. Така, при разрязването на сладкиша, подобно на лава, от него се разтекла блажената шоколадова смес. Е, вкусът бил не по-малко разтапящ, и това разкошно произведение на случайната грешка, успяло да се наложи в целия свят. Сега е и ваш ред да си го приготвите и да му се насладите – много е лесно!
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши брашно
- 1 чаена чаша захар
- 1 чаена чаша какао
- 1 чаена лъжичка сода
- 2 супени лъжици олио
- 2 пакетчета ванилия
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 1 млечен шоколад
- пудра захар, плодове или топка сладолед за украса
Ще са ви потребни и:
- купа
- бъркалка или лъжица
- 5-6 еднократни купички за крем карамел
- тавичка
Прави се много лесно и се пече много бързо:
В купата смесете всички съставки без олиото, млякото и шоколада. Трябва да ги разбъркате много хубаво. След това добавяте и олиото, отново разбърквате хубаво, а накрая прибавяте и млякото и продължавате да бъркате. Трябва всичко да се смеси много добре и да се получи нещо с плътността на боза. Ако е прекалено гъсто можете да добавите още малко мляко, а ако пък е рядко още малко брашно! След като приключите с приготвянето на сместа е лесно!
Нареждате купичките за крем карамел в тавичка и ги пълните до половината с тесто. След това във всяка поставяте по едно или две парченца млечен шоколад и доливате още от тестото, докато купичките се напълнят. Накрая внимателно ги поставяте във фурната и печете за около 10-13 минути на 200 градуса.
Накрая изключвате, изчаквате малко да изстинат и най-добре би било да ги извадите от купичките в чиния. Става лесно – просто взимате купичката, обръщате я върху чинията, потупвате леко дъното и я махате. Лава кейкът ще си остане върху чинията и можете да го украсите с плодове, пудра захар или топка от любимия ви сладолед. Придават още по-хубав вкус.
Това е! Вече сте готови за една приказна шоколадова експлозия!
Имаме за вас и още няколко интересни шоколадови идеи:
Интересен крийпър шоколад в стил Майнкрафт
Да поканим лятото с вкусен замразено-горещ шоколад
Най-вкусната игра на света