новини детски

Начало | новини детски | Предложение: учебната 2023/2024 година да започне на 7 септември

Предложение: учебната 2023/2024 година да започне на 7 септември

Аз детето | 2022-05-05

Предложение: учебната 2023/2024 година да започне на 7 септември

„Новата учебна година започва на 15 септември, което съм го казал многократно, но продължават разговорите дали началото на следващата учебна 2023/2024 година може да е по-рано – от 7 септември. Идеята е да се използва една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни.“ Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.
Той обясни, че целта е да се създаде ритъм на учене-почивка – учене-почивка, както е в по-добрите образователни системи. За да стане това, са необходими промени в Закона за предучилищното и училищното образование, и предстои публично обсъждане. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно, увери образователният министър.
„Искаме също, освен тази една седмица, която трябва да се разпредели като учебни дни, защото от първи до шести клас нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина, да добавим две седмици в края на учебната година. Те ще бъдат използвани за проектно обучение, за нови форми на образование и за преговор на учебния материал. Целта е учениците да могат да завършат учебната година, като са усвоили материала, който са учили през годината“, обясни министър Денков.
„Образователният облак“ ще бъде готов за началото на новата учебна година – през септември, и в него ще има електронни образователни ресурси, които ще са безплатни за всички деца в България“, съобщи министър Николай Денков. Той подчерта, че всички деца у нас трябва да имат достъп до качествено образование.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град