новини детски

Начало | новини детски | Ново луксозно издание на „101 далматинци“ ще зарадва малки и големи читатели

Ново луксозно издание на „101 далматинци“ ще зарадва малки и големи читатели

Аз детето | 2022-05-17

Ново луксозно издание на „101 далматинци“ ще зарадва малки и големи читатели

Дни след 126-годишнината от рождението на писателката Доуди Смит – на българския пазар се появява луксозно издание на обичания петнист роман „101 далматинци“. Той поставя начало и на новото издателство за детски книги „Рижко“, което обещава стойностни заглавия и отлична изработка на достъпни цени. Красивите илюстрации и пролетната корица на „Далматинците“ са дело на младата художничка Мила Янева-Табакова, а романът е в иконичния превод на Жечка Георгиева, който сега е ревизиран.

Новото издание на „101 далматинци“ предлага добре позната и обичана по цял свят история. Един ден кутретата на далматинците Мисис и Понго мистериозно изчезват. Петнистите четириноги са убедени, че смразяващата Злобара де Мон е замесена в престъплението, но за съжаление, стопаните им мисис и мистър Душкинг дори не подозират. На Мисис и Понго се налага да се справят с опасната ситуация сами, но не напълно… защото в спасителната мисия се включват всички кучета в Англия!

Идея за книгата си Доуди Смит черпи от реалността – викторианската къща, в която живеят стопаните на далматинците, все още се намира в Лондон. През 2020-а общественото внимание бе насочено към нея, след като тя бе обявена за продан за първи път от 40 години. Английската писателка, която е живяла в близост до сградата, всеки ден е минавала покрай нея със своите 9 петнисти любимци и така се е вдъхновила да напише най-известния си роман.

Публикуван в оригинал през 1956 г., „101 далматинци“ е преиздаван многократно на различни езици, а през годините е бил обект и на многобройни адаптации. Най-известните са в киноиндустрията: още през 1961-ва се прави анимационен филм, който и до днес е сред най-успешните продукции на Уолт Дисни. През 1996 г. зрителите по цял свят се радват на игрална версия на кучешката история, а през 2000-та се появява дори продължението „102 далматинци“. През 2021 г. отново „Дисни“ прави нов прочит на историята в игралния филм „Круела“, който разказва предисторията на злодейката и отговаря на въпроса защо героинята мрази далматинци. Криминалната комедия е с участието на звезди като Ема Стоун, Ема Томпсън и Джоел Фрай и пожъна огромен успех сред зрителите, а получи и множество номинации за най-престижните филмови награди.

С първата си книга екипът на „Рижко“ си поставя амбициозната задача да възпитава вкус към добрата литература. „Целта ни ще е да публикуваме както нови заглавия от световната литературна сцена, така и да възраждаме класики“ – споделя главната редакторка Николета Руева и допълва: „Ще се стараем книгите ни да се харесват на деца от различни възрасти, защото техните вкусове и потребности са много различни от тези, които ние сме имали. Същевременно няма да залитаме в крайности и ще се придържаме към класическа линия, която и родителите биха одобрили“.

Повече за авторката:

Доуди Смит (1896 – 1990) е английска писателка, авторка на бестселъри в жанровете детска литература, любовен роман и мемоари. Тя е сред най-успешните драматурзи на своето поколение, а много от пиесите и романите ѝ са екранизирани. През 1940-а емигрира заедно със съпруга си в САЩ поради пацифистките им възгледи, които създават затруднения на двойката. Там тя пише първия си роман „Моят замък“ (1948), който веднага се превръща в бестселър, а през 1956-а излиза и „101 далматинци“, който трайно я нарежда сред легендите в детската литература. Страстна почитателка на Джейн Остин, Смит попълва библиографията си и с множество успешни любовни романи.

Вижте още:
101 далматинци
„Круела“ – добрите герои понякога не се превръщат в легенда, но лошите...



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град