новини детски

Начало | новини детски | 5 нови специалности за седмокласниците във Враца

5 нови специалности за седмокласниците във Враца

Аз детето | 2022-05-04

5 нови специалности за седмокласниците във Враца

Пет нови специалности в професионални паралелки ще бъдат предложени на седмокласниците, завършващи основното си образование тази учебна година, на които предстои да продължат обучението в средни училища и професионални гимназии в област Враца. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) във Враца Лорета Колева, цитирана от БТА.

Тя представи на пресконференция утвърдения Държавен план-прием за учебната 2022-2023 година. Нова специалност е „организация и технология на фризьорските услуги“ в Професионална гимназия по облекло „Е. Багряна“ в Бяла Слатина, а в местната Професионална аграрна гимназия „Н. Й. Вапцаров“ ще има прием по специалността „експлоатация на автомобилния транспорт“. В Средното училище в село Галиче откриват паралелка „техник-растениевъд, трайни насаждения“. В Професионалната гимназия в Мизия ще има две нови специалности „технология на неорганичните вещества“ и „машинни системи с ЦПУ“.

Учениците, завършващи седми клас, са общо 1494 в област Враца, посочи Лорета Колева. Те могат да продължат средното си образование в общо 62 паралелки в 33 средни и обединени училища, както профилирани и професионални гимназии. Професионалните паралелки са 48, а останалите профилирани. От общия брой осем са STEM паралелки.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град